Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Κατεδάφιση με το Βλέμμα στην Επόμενη Ημέρα


Τελικώς, επικράτησε η συναίνεση και η λογική. Η κατεδάφιση όσων παραπηγμάτων ήταν κενά στον καταυλισμό τσιγγάνων στο Νομισματοκοπείο πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί χωρίς εντάσεις. Και τώρα το βλέμμα στρέφεται στην επόμενη ημέρα, με τον Δήμο Χαλανδρίου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αναζητούν μια ρεαλιστική λύση ώστε οι 74 οικογένειες του οικισμού να απομακρυνθούν μεν, αλλά σε ανθρώπινες συνθήκες. Παράλληλα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση πασχίζει να συνεχίσει το πρόγραμμα των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, μια κίνηση που θα αποδείξει ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας για την τήρηση της νομιμότητας δεν εξαντλείται σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.


Ο καταυλισμός των τσιγγάνων ήταν χθες γεμάτος με κόσμο: δεκάδες δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, περίοικοι, υπάλληλοι και στελέχη του Δήμου Χαλανδρίου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχαν από νωρίς χθες το πρωί συρρεύσει για να παρακολουθήσουν την κατάληξη της υπόθεσης. Τελικά, το έναυσμα έδωσε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μανώλης Αγγελάκας. Με τη βοήθεια των τσιγγάνων, που είχαν τελικά συναινέσει στην κατεδάφιση, τα μηχανήματα εισήλθαν στις 10 το πρωί στα στενά του καταυλισμού και η κατεδάφιση πραγματοποιήθηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. «Υλοποιήσαμε τη χθεσινή συμφωνία. Είμαστε εδώ με τον δήμαρχο Χαλανδρίου και τον εκπρόσωπο του συλλόγου των Ρομά για να προχωρήσουμε στην κατεδάφιση των 12 ακατοίκητων παραπηγμάτων», δήλωσε ο κ. Αγγελάκας. «Είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα, που αποδεικνύει ότι με διάλογο και συνεργασία όλα μπορούν να γίνουν. Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα συναντηθώ με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για να αναζητήσουμε μια εναλλακτική εκτός των Μεγάρων, ώστε να δημιουργηθεί εκεί ένας οικισμός. Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τα Μέγαρα παραμένουν στο τραπέζι».

«Ευτυχώς πρυτάνευσε η κοινή λογική», λέει ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος. «Εχουμε αναστείλει την απόφαση για τη μετεγκατάσταση στα Μέγαρα, καθώς δεν είναι μια επιτυχής επιλογή και θα αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή λύση. Είναι μια υπόθεση που έρχεται από παλιά και πρέπει όλοι να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί».

Οι τσιγγάνοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία εξαντλεί σε αυτούς την αυστηρότητά της. «Ας πάνε και στις αυθαίρετες βίλες να γκρεμίσουν», ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου του καταυλισμού, Στέλιος Καλαμιώτης. «Είναι κρίμα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει έτσι ένα κοινωνικό πρόβλημα».

Στο Μικρολίμανο
Πάντως μέσα στο επόμενο διάστημα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι οι κατεδαφίσεις δεν αφορούν μόνο παραπήγματα τσιγγάνων. Πρόσφατα αποφασίστηκε να διατεθούν μέσω του Πράσινου Ταμείου περίπου 200.000 ευρώ για την κατεδάφιση των αυθαίρετων εγκαταστάσεων ταβερνών στο Μικρολίμανο, με παράλληλη ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κατεδάφιση των αυθαιρεσιών συναντά τη σθεναρή αντίσταση του Δήμου Πειραιά.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει δρομολογήσει επίσης τη διάθεση 700.000 ευρώ για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και ακτές της Αττικής, ωστόσο η σύμβαση έχει «κολλήσει» εδώ και μήνες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Καλύτερη τύχη είχε το πρόγραμμα αποξήλωσης διαφημιστικών πινακίδων στην Αττική Οδό, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα με την απομάκρυνση 40 πινακίδων, αλλά και η κατεδάφιση της περίφραξης στο παράνομο νεκροταφείο της Γλυφάδας.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 2/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου