Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Τεχνολογία CCS στο Μεγαλύτερο Καναδικό Σταθμό Ηλεκτροπαραγωγής Από Άνθρακα


Ο πρώτος μεγάλης κλίμακας σταθμός ηλεκτροπαραγωγής που είναι εφοδιασμένος με τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα ( CCS) ετέθη πρόσφατα σε λειτουργία στον Καναδά. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή ως ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία προς ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.
Η εγκατάσταση CCS, ισχύος 110 MW, στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα του Boundary Dam στο Σασκατσιουάν του Καναδά, αναμένεται να δεσμεύει ετησίως 1 εκατ. τόννους διοξειδίου του άνθρακα. Το δεσμευόμενο διοξείδιο θα διοχετεύεται σε κοντινά πετρελαϊκά πεδία ώστε να ενισχυθεί η άντληση πετρελαίου.


Η δέσμευση CO2 στον σταθμό του Boundary Dam ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και επρόκειτο να εγκαινιαστεί επίσημα αυτή την εβδομάδα.
Το Boundary Dam αποτελεί τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα του Καναδά, ισχύος 813 MW, και ανήκει στην εταιρεία SaskPower, τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας στον καναδικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ, Μαρία βαν ντερ Χαίβεν, δήλωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού CCS στο Boundary Dam αποτελεί «μνημειώδη σταθμό» στην ιστορία της ανάπτυξης της εν λόγω τεχνολογίας, που επιτρέπει την δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από καύσεις ή από τη λειτουργία της βιομηχανίας.
Όπως πρόσθεσε η κ. βαν ντερ Χαίβεν, η δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα αποτελεί τη μόνη γνωστή τεχνολογία που μπορεί να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων και, ταυτόχρονα, να απανθρακοποιήσει τον ενεργειακό τομέα. «Καθώς η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να συνεχιστεί για δεκαετίες, η ανάπτυξη του CCS είναι απαραίτητη», τόνισε.
Η εκτελεστική διευθύντρια του ΙΕΑ υπογράμμισε τον ρόλο του Καναδά στην υλοποίηση του πρότζεκτ: «Η εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος αποτελεί ένα εξαίρετο παράδειγμα του ότι ο Καναδάς κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του CCS», ενώ πρόσθεσε ότι η εμπειρία από το εν λόγω πρότζεκτ θα έχει κρίσιμη σημασία για την εξέλιξης της τεχνολογίας αυτής. «Εύχομαι κάθε επιτυχία στην εταιρεία λειτουργίας του σταθμού στην προσπάθειά της να δείξει σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η μεγάλης κλίμακας δέσμευση CO2 από έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία, αλλά τρέχουσα πραγματικότητα».
Ο IEA πιστεύει ότι το CCS θα παίξει κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση του φιλόδοξου «φιλικού προς το κλίμα» ενεργειακού σεναρίου, καθώς, στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού, θα συμβάλει στο ένα έκτο των συνολικών μειώσεων εκπομπών στο 2050. Η ανάλυση του Οργανισμού δείχνει ότι χωρίς σημαντική ανάπτυξη της εν λόγω τεχνολογίας, πάνω από τα δύο τρίτα των ως σήμερα αποδεδειγμένων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων δεν θα μπορούν να είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα πριν το 2050, αν θέλουμε η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να παραμείνει κατά μέσο όρο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.
Μια σειρά πρότζεκτ CCS βρίσκονται, εξάλλου, ήδη υπό κατασκευή και ή σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης. Κατά τις αρχές του 2015 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας και ενός άλλου μεγάλου πρότζεκτ CCS, αυτή τη φορά στην κομητεία Κέμπερ, στην πολιτεία του Μισσισσιπή των ΗΠΑ. Υπό κατασκευή βρίσκονται, επίσης, πρότζεκτ δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα και σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά, αλλά και στη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου