Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Εισαγωγή Φυσικού Αερίου Από το Αζερμπαϊτζάν πριν τη Σύνδεση με τον TAP Σχεδιάζει η Βουλγαρία


Μικρές ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν πριν τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός TAP, σκοπεύει να εισάγει η Βουλγαρία, όπως αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία της χώρας.

Η Βουλγαρία είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτώμενη ενεργειακά από τη Ρωσία, καθώς εισάγει το σύνολο περίπου, του φυσικού αερίου που χρειάζεται από αυτήν, μέσω αγωγού που διασχίζει τα εδάφη της Ουκρανίας , της Μολδαβίας και της Ρουμανίας.
Ο σχεδιασμός για την εισαγωγή φυσικού αερίου, από το Αζερμπαϊτζάν, προβλέπει, ότι αυτό θα μεταφέρεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου στην Τουρκία, καθώς και μέσω μίας μελλοντικής διασύνδεσης ανάμεσα στην Ελλάδα (το φυσικό αέριο, θα φτάνει στην Κομοτηνή μέσω Τουρκίας) και τη Βουλγαρία, όπως μετέδωσε την Παρασκευή, το αζερικό πρακτορείο abc. az επικαλούμενο πηγές από τη Βουλγαρική Πρεσβεία στο Αζερμπαϊτζάν.

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία από το Αζερμπαϊτζάν, αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017 από την εταιρεία SOCAR, προς την κρατική μονοπωλιακή εταιρεία φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, Bulgargaz.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως αναφέρει το SeeNews, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ στο Αζερμπαϊτζάν για την επίσημη έναρξη του έργου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου , οι υπεύθυνοι της SOCAR και της Bulgargaz συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την έναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου στη Βουλγαρία από το Αζερμπαϊτζάν το 2017, όπως προβλέπει η συμφωνία, μέσω της διασύνδεσης Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB Pipeline ), η οποία πρόκειται να αναπτυχθεί από το τέλος του 2016 .
Ο αγωγός IGB μήκους 182 χιλιομέτρων, θα μεταφέρει 3,0 bcmφυσικού αερίου ετησίως στην αρχική του φάση και θα έχει μέγιστη χωρητικότητα 5,0 bcm τον χρόνο, ενώ τελικά θα συνδεθεί με τον Trans Adriatic Pipeline, ( TAP), και έτσι μελλοντικά θα αποτελέσει μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου.
Νωρίτερα φέτος, το υπουργείο Ενέργειας της χώρας ανακοίνωσε επίσης ότι έχει υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης ( MoU ) για την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου με την Τουρκία .

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου