Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δώστε προτεραιότητα σε αυτοπαραγωγή ενέργειας



Επιτάχυνση των διαδικασιών της διασύνδεσης των μη διασυνδεδεμένων νησιών του Αιγαίου καθώς και της ουσιαστικής στήριξης για αυτοπαραγωγή στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί η Greenpeace με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. «Σας γράφουμε αυτή την επιστολή από την Κύθνο, το νησί στο οποίο η ΔΕΗ Α.Ε. το 1983 εγκατέστησε το πρώτο αιολικό και το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ευρώπη. Τριάνα χρόνια πριν η ΔΕΗ ήταν 30 χρόνια μπροστά από την εποχή της. Σήμερα, με την καθοδήγηση των εκάστοτε κυβερνήσεων -της τωρινής συμπεριλαμβανομένης-, είναι 50 χρόνια πίσω».
Με επιστολή της η περιβαλλοντική οργάνωση υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, στον κ. Γιάννη Μανιάτη: «Εχετε δρομολογήσει τις μισές Κυκλάδες και την Κρήτη έως το 2024 και δεν έχετε καμία πρόβλεψη για τα υπόλοιπα νησιά, όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Λέσβος».
Αναφέρει ακόμα: «Πρέπει να στηρίξετε την αυτοπαραγωγή που ανταίτιοι περιορισμοί που έχετε εισαγάγει την ακυρώνουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται άδικα από τα ακριβά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
»Αν όντως σας ενδιαφέρει να μειώσετε το ενεργειακό κόστος και θέλετε να προσελκύσετε επενδύσεις με εγχώρια αξία και να συμβάλετε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, πρέπει να προωθήσετε αυτά τα ζητήματα», τονίζεται από το γραφείο της οργάνωσης στην Αθήνα: «Πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, από σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη, έλεγε ότι η εθνική μας συμβολή στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών θα είναι η αξιοποίηση του τεράστιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού της χώρας. Σε αυτή την κατεύθυνση (πρόσθετε ο και υπουργός Εξωτερικών) η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο και την Ευρώπη είναι κυβερνητική προτεραιότητα».

Πηγή enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου