Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Αδυναμία Αποπληρωμής Χρέους 1,6 Δις Δολ. Ανακοίνωσε η Ουκρανική Naftogaz


Αδυναμία αποπληρωμής χρέους ύψους 1,6 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz. Η εξέλιξη αυτή εγκυμονεί τον κίνδυνο στάσης πληρωμής κρατικών ευρωομολόγων της Ουκρανίας.

Η κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθειά της να καθησυχάσει τους επενδυτές, διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα επιτύχει την αποπληρωμή των ομολόγων.
Το εν λόγω ευρωομόλογο, αξίας 1,67 δισ., συμπεριλαμβανομένου του τόκου, φέρει την πλήρη εγγύηση της ουκρανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά της, και η κεντρική τράπεζα της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι δεν θα γίνει αποπληρωμή του ομολόγου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει ξένο νόμισμα στη Naftogaz έτσι ώστε να της δώσει τη δυνατότητα να πληρώσει τους ομολογιούχους.

Η Ουκρανία και, ακόμη περισσότερο η Naftogaz, βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, καθώς η Μόσχα έχει διακόψει την ροή αερίου προς την χώρα από τον Ιούνιο, ενώ χθες, Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η τριμερής συνάντηση Ρωσίας-Ε.Ε.-Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά αυτή την Παρασκευή, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό, με την στάση πληρωμών της Naftogaz, επιτείνουν την αγωνία της ουκρανικής πλευράς εν όψει της έλευσης του χειμώνα, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
«Η ημερομηνία των συνομιλιών θα διευκρινιστεί την επόμενη εβδομάδα και σίγουρα δεν θα υπάρξει συνάντηση αυτή», τόνισε σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει ότι οι συνομιλίες σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία θα πραγματοποιούνταν την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο Βερολίνο. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου