Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Συνομιλίες Gazprom και Shell για την Επέκταση του Πρότζεκτ LNG Σαχαλίνη 2


Ο γενικός διευθυντής της Gazprom,Αλεξέι Μίλλερ, συναντήθηκε την Τρίτη με τον ομόλογό της Shell, Μπεν βαν Μπόυρντεν, για να συζητήσουν την επέκταση του σταθμού LNG Σαχαλίνη 2, συνολικής δυναμικότητας 9,6 εκατ. τόννων ετησίως.
Ο ρωσικός κρατικός κολοσσός φυσικού αερίου επικεντρώνεται εκ νέου στην κατασκευή ενός τρίτου σταθμού δυναμικότητας 5 εκατ. τόννων ετησίως στο Σαχαλίνη 2, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν το προτεινόμενο πρότζεκτ LNG στο Βλαδιβοστόκ.

Το πρότζεκτ του Βλαδιβοστόκ υποστηρίζεται από την Gazprom και την τράπεζά της, Gazprombank, οι οποίες περιελήφθησαν στην τελευταία λίστα αμερικανικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις περιορίζουν, επίσης, την πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών σε αμερικανική τεχνολογία υγροποίησης αερίου, με αποτέλεσμα η Gazprom να χρειαστεί πιθανότατα να βασιστεί εξ ολοκλήρου στο πρότζεκτ της ολλανδικής πετρελαϊκής Shell στη Σαχαλίνη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο, της εμπορικής ανακάλυψης της Gazprom στο πεδίο Νότιο Κιρίνσκι του πρότζεκτ Σαχαλίνη 3. Το Νότιο Κιρίνσκι αποτελεί βασική πηγή για τον σχεδιαζόμενο τρίτο σταθμό LNG. Μολονότι η τελική επενδυτική απόφαση για την επέκταση του Σαχαλίνη 2 πρόκειται να ληφθεί στα μέσα του επόμενου χρόνου, η Gazprom έχει ήδη ανακοινώσει ότι είναι λογική η επέκταση του πρότζεκτ
Μέτοχοι του Σαχαλίνη 2 είναι η Gazprom (50% συν μία μετοχή), Shell (27,5 % συν μία μετοχή), και οι ιαπωνικές Mitsui (12,5 %) και Mitsubishi (12,5 %).  

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου