Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αποπλήρωσε η Ουκρανική Naftogaz το Ομόλογο των 1,6 Δις Δολ.


Όπως ανακοίνωσε, χθες, η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, αποπλήρωσε το ευρωομόλογο ύψους 1,595 δισ. δολ. που έληγε, καθώς και το κουπόνι ύψους 75,76 εκατ. δολ. που το συνόδευε.


«Η πληρωμή έγινε σήμερα στα συστήματα εκκαθάρισης Euroclear και Clearstream», αναφέρει η ουκρανική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου σε ανακοίνωσή της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμφώνησε να δανείσει την Ουκρανία με 17 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του Απριλίου, έχει εγκρίνει έναν τέτοιο μηχανισμό για την παροχή στην Naftogaz των αναγκαίων μετρητών ώστε να καλύψει το χρέος της και να πληρώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας.

Το ομόλογο έληξε την Τρίτη και η εταιρεία είχε περίοδο χάριτος 10 ημερών για να επιστρέψει τα χρήματα στους επενδυτές, ώστε να αποφευχθεί να εξαναγκαστεί η χώρα σε πρόωρες αποπληρωμές για τα δισεκατομμύρια δολάρια του δημόσιου χρέους.
«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εκπληρώνει όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές υποχρεώσεις, παρά τις απίστευτες δυσκολίες», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Αρσένι Γιάτσενιουκ. Τα σχόλια του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν μετά από δήλωση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας, Βαλέρια Γκοντάρεβα, η οποία δήλωσε την Τρίτη ότι η Naftogaz θα αποπληρώσει τους ομολογιούχους κάνοντας χρήση των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Το ομόλογο έφερε την εγγύηση της κυβέρνησης καθώς και ρήτρες που θα πυροδοτούσαν την πρόωρη αποπληρωμή των ομολόγων της χώρας σε ξένο νόμισμα καθώς και άλλων ομολόγων με κρατικές εγγυήσεις. Το ομόλογο εκδόθηκε το 2009 ως μέρος μιας αναδιάρθρωσης του χρέους μετά την στάση πληρωμών της κρατικής επιχείρησης φυσικού αερίου για παλαιότερο ομόλογο.
Η Ουκρανία έχει πάνω από 20 δις δολ. σε κρατικά ομόλογα ξένου συναλλάγματος, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Tradeweb, που διαχειρίζεται πολλές από τις κορυφαίες ηλεκτρονικές αγορές σταθερού συναλλάγματος και παραγώγων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Πέρυσι, μία πληρωμή τόκων εκ μέρους της Naftogaz καθυστέρησε μετά από απόφαση βρετανικού δικαστηρίου που «πάγωσε» τα κεφάλαια μετά από απαίτηση άλλου πιστωτή. Τελικά, η πληρωμή των τόκων πραγματοποιήθηκε μόλις δύο μέρες πριν την δεκαήμερη περίοδο χάριτος.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου