Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πολωνία: Νομοσχέδιο Αναμένεται να Οδηγήσει σε Μείωση των Εισαγωγών Άνθρακα Από την Ρωσία


Ένα νομοσχέδιο που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στην Πολωνία εισήχθη χθες, Τετάρτη, στην Βουλή της χώρας. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Πολωνίας Tomasz Tomczykiewicz ο νόμος θα θεσπίσει ελέγχους ποιότητας στον άνθρακα.
"Θα υπάρξει αύριο μία πρώτη ανάγνωση αύριο για έναν από τους νόμους ποιότητας καυσίμων, που επεκτείνει τους κανονισμούς αυτούς ώστε να περιλαμβάνουν και τον άνθρακα, ο οποίος πριν δεν καλυπτόταν από κανέναν έλεγχο ποιότητας", δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Πολωνός αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Ερωτηθείς αν ο νόμος στοχεύει πρωτίστως στο να περιορίσει τις εισαγωγές άνθρακα από τη Ρωσία, καθώς είναι φθηνότερος και αντιστοιχεί στο βασικό όγκο του εισαγόμενου άνθρακα της χώρας, ο Tomczykiewicz παραδέχθηκε ότι: "Αυτό είναι αλήθεια. Φυσικά αυτοί οι κανόνες θα εφαρμοστούν σε κάθε ποσότητα άνθρακα,ακόμη και σε αυτές που παράγουν οι πολωνικές εταιρείες". Η Πολωνία εισήγαγε περίπου 11 εκατομμύρια τόνους το 2013, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014 έφθασε τους 4,1 εκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων το 70% προήλθε από τη Ρωσία.
Η μείωση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα ήταν ένα από τα αιτήματα των Πολωνών ανθρακωρύχων που την περασμένη εβδομάδα εμπόδισαν φορτία άνθρακα από την Ρωσία να εισέλθουν στην Πολωνία. Ο Tomczykiewicz δήλωσε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο έχει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπορεί να υπερψηφιστεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα.
"Είμαι πεπεισμένος ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα ως το τέλος του κόσμου. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ποια θα είναι αυτά επειδή θα υπάρξουν αντιδράσεις και από τους εισαγωγείς άνθρακα, αλλά οπωσδήποτε θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα υπάρχει λιγότερος άνθρακας στην αγορά. Θα είναι ευκαιρία για την παραγωγή πολωνικού άνθρακα ώστε να αυξηθεί για να καλύψεις τις απώλειες αυτές", πρόσθεσε ο Tomczykiewicz.
Ας σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το συντηρητικό Κόμμα της Νομιμότητας και της Δικαιοσύνης, έχει ζητήσει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από την Ρωσία, ωστόσο ο Tomczykiewicz έχει δηλώσει ότι η Κομισιόν δεν θα συναινέσει σε μία τέτοια μονομερή απόφαση ενός κράτους-μέλους. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου