Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Gazprom Neft: Νέο Στάδιο Εξόρυξης σε Κοίτασμα Πετρελαίου Σχιστών στην Δ. Σιβηρία


Η Gazprom Neft, πετρελαϊκή θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom, ανακοίνωσε ότι έφτασε σε ένα νέο στάδιο η εξορυκτική της έρευνα στο κοίτασμα πετρελαίου σχιστών ( shale oil) Κρασνολένινσκυ, στην Δυτική Σιβηρία.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η Gazpromneft- Khantos έχει αρχίσει την εξόρυξη στο πρώτο οριζόντιο φρέαρ στο σύμπλεγμα Μπαζένωφ στο κοίτασμα Παλυανόφσκυ. Έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα τεσσάρων φρεάτων, μαζί με εργασίες υδραυλικής ρωγμάτωσης τριών σταδίων.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης φάσης, που άρχισε το 2013, η εταιρεία εξόρυξε σε 5 φρέατα «ελεγχόμενης κατεύθυνσης» με την υδραυλική ρωγμάτωση να χρησιμοποιείται σε 4. Οι εργασίες αυτές απέφεραν εμπορικά εκμεταλλεύσιμες ροές Ο σχηματισμός Μπαζένωφ βρίσκεται σε βάθος 2-3.000 μέτρων στη Δυτική Σιβηρία. Έχει πάχος 10-40 μέτρα, το οποίο θεωρείται σχετικά συγκριτικά μικρό. Του συμπλέγματος Μπαζένωφ υπόκειται ο σχηματισμός Άμπαλακ, πάχους 20-90 μέτρων.
Οι πορώδεις αυτοί σχηματισμοί έχουν «εξαιρετικά χαμηλή διαπερατότητα, αλλά υψηλή περιεκτικότητα κορεσμό πετρελαίου», δήλωσε η Gazprom Neft


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου