Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΣΠΕΦ προς ΛΑΓΗΕ: Προβείτε σε Άμεσες Ενέργειες Ώστε να Απαλλαγούν οι Παραγωγοί Φ/Β Από την Καταβολή Ανείσπρακτου ΦΠΑ


Επιστολή προς τον ΛΑΓΗΕ απέστειλε ο ΣΠΕΦ, υπ’ όψη του Προέδρου και Διευθ. Συμβούλου κ. Α. Γκαρή, με κοινοποίηση στον ΔΕΔΔΗΕ υπ’ όψη του Προέδρου & Διευθ. Συμβούλου κ. Κ. Ζωντανού σχετικά την μη καταβολή ανείσπρακτου ΦΠΑ από τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών. Με την επιστολή ο ΣΠΕΦ ζητά από τον ΛΑΓΗΕ να προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να λάβουν τα ωφελήματα της ΠΟΛ 1214 (ΦΕΚ Β 2601 - 30/9/14) (βλ. εδώ), που αφορά στην διαδικασία ένταξης επιχειρήσεων στο καθεστώς μη απόδοσης στην Εφορία ΦΠΑ που αφορά ανείσπρακτα τιμολόγια, και, έτσι, να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ για τα απλήρωτα, εκ μέρους του Λειτουργού, τιμολόγια.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην εν λόγω επιστολή ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά: «Σε συνέχεια της έκδοσης της ΠΟΛ 1214 όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β 2601 από 30/9/14 (επισυνάπτεται) για την διαδικασία ένταξης επιχειρήσεων στο καθεστώς μη απόδοσης στην Εφορία ΦΠΑ που αφορά ανείσπρακτα τιμολόγια, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας όπως προβλέπονται στο σώμα της Εγκυκλίου.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο 3, παρ. 2 όπου ορίζεται πως:
Οι υποκείμενοι στο φόρο που δεν εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, στην περίπτωση που είναι λήπτες φορολογητέων πράξεων από υποκείμενους στο φόρο που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς, υποχρεούνται στην τήρηση αρχείου πληρωμών και την ενημέρωση της φορολογικής διοίκησης, για τις εν λόγω πράξεις, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις περιπτώσεις α) και γ) της παραγράφου 1.
το οποίον και συνεπάγεται άμεσες ενέργειες από πλευράς σας ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να λάβουν τα ωφελήματα της απαλλαγής καταβολής ΦΠΑ για τα απλήρωτα από εσάς τιμολόγια. Στην εν λόγω ΠΟΛ, άρθρο 2, σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής μάλιστα ορίζεται πως:
Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος, η δήλωση ένταξης στο καθεστώς γίνεται δεκτή έως 20.10.2014 και η ένταξη ισχύει από 1.10.2014. Στην περίπτωση αυτή ο υποκείμενος στο φόρο, που έχει ήδη εκδώσει φορολογικά στοιχεία χωρίς την ένδειξη που αναφέρεται στην περίπτωση β) της παραγράφου 1 του άρθρου 3 υποχρεούται να ενημερώσει τους πελάτες του ότι έχει ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς από 1.10.2014.
Με δεδομένο μάλιστα ότι τέλος Οκτωβρίου μεγάλη μερίδα παραγωγών θα χρειαστεί άλλως να καταβάλλει ΦΠΑ 3μήνου που τελεί ληξιπρόθεσμα ανείσπρακτος, παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου