Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΟΙ: ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ατακτοποίητες 113 Πολεοδομίες

Σε σύνολο 177 γραφείων, που λειτουργούν με ευθύνη των νομαρχιών και των δήμων, μόνον τα 64 έχουν διαθέσει άτομα για τον συγκεκριμένο τομέα. Αιτία, η υποστελέχωση. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την υποβολή των φακέλων «τρέχει» από τις αρχές Μαΐου και λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος μας διαβεβαίωσαν χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης και αν, ενδεχομένως, δημιουργηθούν ουρές στις Πολεοδομίες, θα κλείνονται ραντεβού. Υπάρχει επίσης η λύση υποβολής δήλωσης μέσω ταχυδρομείου και θα θεωρούνται εντός προθεσμίας όσοι φάκελοι φέρουν σφραγίδα μέσα στην προθεσμία.

Εως τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 60.000 δηλώσεις και έχουν πληρωθεί πρόστιμα της τάξης των 18 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 έχουν εισπραχθεί ως παράβολα από τα δημόσια ταμεία και πηγαίνουν κατευθείαν στις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ αφορούν τα πρόστιμα, καταβάλλονται στις τράπεζες και θα διατεθούν, σύμφωνα με τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, αποκλειστικά για έργα πρασίνου στις ίδιες περιοχές όπου βρίσκονται οι δηλωθέντες ημιυπαίθριοι.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων, δηλαδή των οικοδομών που έχουν κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου ή σε ένα τμήμα τους χωρίς άδεια. Μπούσουλας είναι η υπ' αριθμόν 350 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2009, που ορίζει με σαφήνεια ότι μετά το 1983 δεν είναι αποδεκτή οποιαδήποτε ρύθμιση νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ούτε καν εξαίρεση από την κατεδάφιση. Πλέον είναι σαφές ότι η μόνη αντιμετώπιση των αυθαιρέτων είναι η επίσπευση των διαδικασιών ένταξης στο σχέδιο, οπότε οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εκδώσουν εκ των υστέρων οικοδομική άδεια, καταβάλλοντας ένα μικρό πρόστιμο. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι οι εντάξεις στην ουσία έχουν παγώσει από το 2006, και πλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τα τέλη του χρόνου θα προβλέπει νέες, ταχύρρυθμες διαδικασίες για την κύρωση των πολεοδομικών μελετών.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, εξετάζει θετικά τη μείωση των προστίμων που αφορούν οικοδομές που κατασκευάστηκαν μετά την 1/1/2004. Είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, με τον νόμο 3212/2003, φτάνοντας έως και 2.000 ευρώ το τετραγωνικό, με στόχο να λειτουργούν ως αντικίνητρο για νέα γενιά αυθαιρέτων, αλλά για να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες, οι Πολεδομίες προτίμησαν να κάνουν στραβά μάτια ή να κωλυσιεργούν την επικύρωσή τους. Ως τα τέλη του 2003 η τιμή ήταν ενιαία για όλη τη χώρα και διαμορφωνόταν στα 60 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Με τον ίδιο νόμο δόθηκε η δυνατότητα να συνδεθούν προσωρινά με το δίκτυο της ΔΕΗ μεγάλες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν βρίσκονται σε ευαίσθητες περιοχές (δάση, ρέματα κ.λπ.) και αποτελούν κύρια κατοικία. Οι δηλώσεις είχαν υποβληθεί στους δήμους και είχαν υπολογιστεί σε 70.000. Με βάση τον νόμο, οι φάκελοι έπρεπε να κατατεθούν στις Πολεοδομίες και να γίνουν έλεγχοι μέσα σε μία τριετία, ενώ υπήρχε δυνατότητα παράτασης της ηλεκτροδότησης για άλλα τρία χρόνια. Επτά χρόνια μετά, οι φάκελοι έχουν... χαθεί και κανείς δεν ασχολείται με το θέμα, επιβεβαιώνοντας το ελληνικότατο «ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού».

Πηγή enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου