Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά με 25% αυξήσεις στο ρεύμα το 2013

Αυξήσεις-«σοκ» της τάξης του 25% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα φέρει από το τέλος του 2012 η λεγόμενη «ορθολογικοποίηση» των τιμολογίων του ηλεκτρικού, ώστε όπως προβλέπεται από τις κοινοτικές επιταγές και από το μνημόνιο να ανακλούν το πραγματικό κόστος.

Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Αρθ. Ζερβός επισημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ θα πρέπει να καταβάλει ολόκληρο το κόστος ρύπων των θερμικών μονάδων της ως «πρόστιμο ρύπανσης από το διοξείδιο του άνθρακα», δηλαδή ένα ποσόν περί τα 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εν τω μεταξύ όμως», λέει ο κ. Ζερβός, «θα έχει μεσολαβήσει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με βάση το κόστος μετά τον Μάρτιο του 2011, αλλά και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.Συνεπώς,τα πρόστιμα αυτά θα πρέπει εν όλω ή εν μέρει να περάσουν στην κατανάλωση». Αλλωστε, χθες ο κ. Ζερβός που έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια επανέλαβε ότι «η ΔΕΗ προσπαθεί να κρατήσει μια κοινωνικά δίκαιη τιμολογιακή πολιτική, όπως κάνει τα τελευταία 60 χρόνια,και για τον λόγο αυτό θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ΑΠΕ με σκοπό να κάνει την Ελλάδα “Δανία της Μεσογείου”».

Ενεργειακοί κύκλοι που αναλύουν τις εξελίξεις αναφέρουν ότι με τη σημερινή τιμή του άνθρακα περί τα 14-15 ευρώ τον τόνο, τα πρόστιμα ρύπων προς τη ΔΕΗ θα είναι πάνω από 800 εκατ. και ίσως προσεγγίσουν το 1 δισ., γεγονός που συνεπάγεται απότομη αύξηση των (απελευθερωμένων πια) τιμολογίων κατά περίπου 20% ως 25%, ανάλογα και με τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου εκείνης της εποχής, που μαζί με τον (κυρίαρχο) λιγνίτη διαμορφώνουν μέσω δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων την τελική τιμή. Η ΔΕΗ σήμερα διαθέτει παραγωγή περίπου 5.000 μεγαβάτ από λιγνίτες και γι΄ αυτά τα μεγαβάτ θα πληρώσει πρόστιμα, ενώ και το πετρέλαιο θα διαδραματίσει ρόλο λόγω της χρήσης στα νησιά, αλλά και λόγω της εσωτερικής χρήσης στη λειτουργία της επιχείρησης.

«Οι σημερινοί υπολογισμοί για τις σχετικά χαμηλές αυξήσεις του 2013 γίνονται με βάση τα σημερινά δεδομένα» υπενθυμίζει ο κ. Ζερβός θίγοντας μια πτυχή που δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή: ότι σήμερα τα τιμολόγια είναι πλήρως ρυθμιζόμενα, ενώ έπειτα από ένα ή δύο χρόνια θα υπάρχει απελευθέρωση και η ΡΑΕ θα είναι αυτή που θα αποφασίζει (και δεν θα εισηγείται απλώς στην πολιτική ηγεσία) για την τύχη του ανταγωνισμού, άρα και των τιμολογίων. Με όλη αυτή την εκκρεμότητα και μέχρι να εκπονηθεί το Ενεργειακό Πακέτο του 2011, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει παγώσει προς το παρόν το επενδυτικό της Πρόγραμμα και περιμένει τις εξελίξεις.

* Η τελική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας προς το ΥΠΕΚΑ για τις αναμορφώσεις στα τιμολόγια ρεύματος είναι πλέον έτοιμη. Το κόστος παραγωγής του ρεύματος από τη ΔΕΗ, σύμφωνα με κύκλους της ΡΑΕ, κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το «βέλτιστο», λόγω δομικών προβλημάτων της επιχείρησης, όπως επισημαίνεται ακόμα και σε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό της ίδιας της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε ελέγχους των κοστολογικών στοιχείων και φέρεται ότι θα «ψαλιδίσει» κατά 5% ως 6% τις απαιτήσεις της επιχείρησης, ωστόσο παραμένει η διαφορά για πολλά από τα τιμολόγια.

Η γνωμοδότηση πάντως της ΡΑΕ θα δίνει την τελική εξέλιξη για κάθε τιμολόγιο ως το 2013. Πλέον η ΥΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη καλείται να λάβει αποφάσεις για το πότε και πώς θα επιφέρει τις αλλαγές, αλλά και να αποφύγει υπέρογκες επιβαρύνσεις σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ούτως ή άλλως πληγεί από τη συνολική οικονομική κατάσταση.

Η επιχείρηση είναι και φιλόζωη!
Εργο για την προστασία των πελαργών ολοκλήρωσε η ΔΕΗ στην περιοχή του Σουνίου (παραλία Χάρακαπέρασμα Λεγρενών) με τη συνδρομή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Σε ολόκληρο το καταγεγραμμένο πέρασμα των πουλιών, πλάτους περίπου 6 χιλιομέτρων, τοποθετήθηκαν ειδικά μονωτικά καλύμματα στους ηλεκτροφόρους αγωγούς γύρω από τους στύλους της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν οι πελαργοί κατά την ετήσια μετανάστευσή τους προς την Αφρική. Η μόνωση των αγωγών συντέλεσε εφέτος στην ασφαλή διέλευση των πελαργών, καθώς δεν καταγράφηκαν περιπτώσεις ηλεκτροπληξίας στο φθινοπωρινό τους πέρασμα (τέλος Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου) από την περιοχή.

Ποιους θα πλήξουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
Γ ια το 2011, το οποίο θα είναι σκληρό για τα νοικοκυριά, πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να μην μπουν μεγάλες αυξήσεις, να κινηθούν δηλαδή στα επίπεδα του πληθωρισμού και να επιβληθούν το 2012 και 2013. Για αυτό και οι άνθρωποι της ΔΕΗ εισηγούνται να «μοιραστούν» οι αυξήσεις στην τριετία για να μην... κακοφανούν στους καταναλωτές.

Το σοβαρότερο πρόβλημα παρατηρείται στα νοικοκυριά χαμηλών καταναλώσεων μέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο και στα «αγροτικά» τιμολόγια που αφορούν κυρίως αντλιοστάσια άρδευσης. Για να ανακλούν το κόστος παραγωγής τα οικιακά τιμολόγια ως 800 κιλοβατώρες θα πρέπει να αυξηθούν κατά 48% και τα αγροτικά κατά 40%. Τέτοιες αυξήσεις δεν θα γίνουν σίγουρα το 2011, ενδεχομένως ούτε το 2012, αλλά ίσως μαζικά το 2013.

Για τις χαμηλές καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες περίπου 1,5 με 2 εκατ. νοικοκυριά (από τα 3 εκατ. συνολικά) το 2011 θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και θα εξαιρεθούν των αυξήσεων. Για τους άλλους λογαριασμούς που φθάνουν το ένα εκατομμύριο, οι οποίοι αφορούν κυρίως εξοχικά και δεύτερες κατοικίες, εξετάζονται μέτρα για να ισοφαριστεί η αύξηση στην αξία του ρεύματος με αντίστοιχες μειώσεις στις «μη ανταγωνιστικές» χρεώσεις, δηλαδή στα τέλη χρήσης δικτύων μεταφοράς, διανομής, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και στο Τέλος ΑΠΕ, που αντιστοιχούν στο 50% του λογαριασμού.

Σοβαρό είναι το πρόβλημα που θα υπάρξει με τα τιμολόγια των αγροτών, καθώς οποιαδήποτε μείωση στο αγροτικό τιμολόγιο χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιδότηση. Αρα, το 40%, όση δηλαδή είναι η διαφορά των σημερινών αγροτικών τιμολογίων από τα επίπεδα που ανακλούν το πραγματικό κόστος του ρεύματος, ακόμη και αν περιοριστεί δεν μπορεί να είναι κάτω του 20% ως 25%, πάντα σε βάθος τριετίας.

Οι περισσότεροι καταναλωτές όμως ανήκουν στη μεσαία κατηγορία μεταξύ 801- 1.600 κιλοβατώρων το τετράμηνο, αλλά και μεταξύ 1.601-

2.000 και εκεί είναι που προβληματίζεται η κυβέρνηση, αφού από το 2013 οι καταναλωτές αυτοί θα πληρώσουν το υψηλότερο τίμημα. Βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου που υπεγράφη τον Αύγουστο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανακοινώσει στην τρόικα την τελική της απόφαση για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων ως το τέλος Δεκεμβρίου.

«Αδύναμος κρίκος» λόγω ρύπων
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος από μια ενδεχόμενη αύξηση των εκπομπών ρύπων σημειώνει η UΒS σε έκθεσή της και τονίζει πως οι μέσες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να έχουν πτωτικό ρίσκο 25% σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2013. Ο οίκος αναφέρει πως τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων θα μπορούσαν να διπλασιαστούν ή και να τριπλασιαστούν. Ειδικότερα, τονίζεται πως οι εν λόγω τιμές μπορεί να διπλασιαστούν μέχρι το 2014 και να τριπλασιαστούν μέχρι το 2017, καθώς η καμπύλη μελλοντικής τιμής «δεν δείχνει προς καμία ανάκαμψη στις τιμές του φυσικού αερίου μέχρι το 2013».

«Ο λόγος για αυτό το πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας στη μελλοντική καμπύλη του άνθρακα μετά το 2011.Πιστεύουμε πως αυτή η ανισορροπία στις τιμές θα γίνει εμφανής το αργότερο το 2012». Και η UΒS προσθέτει πως η ΔΕΗ «μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος χαμένος», ενώ στους κερδισμένους τοποθετεί τη φιλανδική Fortum Οyj και την Εlectricite de France.

Πηγή tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου