Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Το πρώτο “πράσινο” πανεπιστήμιο αναζητά χρήματα

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα “πρασινίσουν” όλες οι ταράτσες αλλά και ο περιβάλλων χώρος του Πανεπιστημίου.

Με έξι διαφορετικές δράσεις το ΑΠΘ στοχεύει να γίνει το πρώτο “πράσινο πανεπιστήμιο” της χώρας αλλά και να αυξήσει τους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπίσει τις περικοπές στα έσοδά του, που φαίνεται ότι θα αγγίξουν φέτος το 30%.
Χθες ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, καθηγητής Π. Παπαϊωάννου ανακοίνωσε τη δημιουργία δρομολογίων του ΟΑΣΘ για την εξυπηρέτηση όσων μετακινούνται στο ΑΠΘ. Την ίδια ώρα φοιτητές κάνοντας συμβολική κατάληψη στις γραμματείες των σχολών κατήγγελλαν ότι οι πρωτοετείς φοιτητές δεν παίρνουν πάσο και δεν μπορούν να μετακινηθούν με έκπτωση.
Χθες ημέρα χωρίς αυτοκίνητο τουλάχιστον για την πανεπιστημιούπολη, και ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ανακοίνωσε ότι το πανεπιστήμιο έχει ήδη ενταχθεί στα προγράμματα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και σύντομα θα “πρασινίσουν” όλες οι ταράτσες αλλά και ο περιβάλλων χώρος.

Δρομολόγια του ΟΑΣΘ για το ΑΠΘ
“Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πανεπιστήμιο με πολύ πράσινο για όλους τους Θεσσαλονικείς και χωρίς αυτοκίνητα. Άλλος άμεσος στόχος είναι να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στο πανεπιστήμιο και να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι θα εξασφαλίσουμε 1 εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. Στα σχέδια της πρυτανείας είναι να δημιουργηθεί ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων στο ΑΠΘ και να ενταχθούν τα υγιεινά και βιολογικά προϊόντα στο... μενού των κυλικείων.
Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Π. Παπαϊωάννου, ανακοίνωσε ότι “στον σχεδιασμό είναι να τροποποιηθούν οι γραμμές του ΟΑΣΘ και να εξυπηρετούν όσους κινούνται προς και από το ΑΠΘ. Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε τα δρομολόγια των γραμμών και να προσθέσουμε περισσότερες διαδρομές με μικρότερα λεωφορεία”.

Αναζητώντας χρήματα στην εποχή του ΔΝΤ
Κινήσεις προσαρμοσμένες στον στόχο για πράσινο πανεπιστήμιο αλλά και στην αναζήτηση οικονομικών πόρων κάνει σταδιακά η νέα διοικητική αρχή του ΑΠΘ. Έτσι, στο πλαίσιο του στόχου της “αυτοδιαχείρισης” του ιδρύματος εξετάζεται το ενδεχόμενο αγροτουριστικής αξιοποίησης των αγροκτημάτων του ΑΠΘ στο Περτούλι, στον Χολομώντα, στους Ταξιάρχες, στο Αεροδρόμιο, στο Κολχικό.
Η διοίκηση του ΑΠΘ σκέφτεται ακόμη να αναλάβει τη διαχείριση των κυλικείων, εξασφαλίζοντας χαμηλότερες τιμές για τους φοιτητές αλλά και ακόμη καλύτερη ποιότητα παρεχόμενων προϊόντων.
Την Κυριακή ο κ. Μυλόπουλος θα συμμετέχει στο κάλεσμα που έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός στους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που πρόκειται να κατατεθεί. Πάντως μπορεί ο πρωθυπουργός να θέλει να προεξοφλήσει το “καλό κλίμα” και τη συναίνεση των πρυτάνεων, θα εισπράξει όμως πολλές αντιδράσεις καθώς τα οικονομικά των ΑΕΙ έχουν πάρει τον κατήφορο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μυλόπουλος θα θέσει το πρόβλημα της μειωμένης χρηματοδότησης του ΑΠΘ, η οποία φέτος έχει ψαλιδιστεί κατά 30%!

Πηγή makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου