Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί υλοποιήσιμο το σχέδιο της κατασκευής σε τουρκικό έδαφος του πετρελαιαγωγού Σαμψούντα - Τζεϊχάν με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στις διμερείς διαπραγματεύσεις.
«Έχω λόγους να πιστεύω ότι αυτό το έργο θα το ολοκληρώσουμε θετικά από κοινού με την Τουρκία» είπε ο κ. Πούτιν απευθυνόμενος προς τα μέλη του φόρουμ "Βαλντάι" και απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου διεθνολόγου στη ρωσική πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
«Υποσχεθήκαμε στον Ερντογάν ότι θα συμμετάσχουμε στο έργο αυτό και έτσι θα κάνουμε», υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντα - Τζεϊχάν σχεδιάζεται να εκτείνεται από το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας στη Μ. Θάλασσα ως στο Τζεϊχάν στην Ανατολική Μεσόγειο και να μεταφέρει περί τα 60-70 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου παρακάμπτοντας τα Στενά Βοσπόρου και Δαρδανελίων.
«Αποστολή μας τώρα να διασφαλίσουμε την πλήρωση αυτού του συστήματος αγωγών, εργαζόμαστε με τις ρωσικές εταιρείες και τους εταίρους και φίλους μας από το Καζαχστάν», είπε ο κ. Πούτιν. Τον περσινό Οκτώβριο στο Μιλάνο υπεγράφη συμφωνία μεταξύ των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών "ΡοσΝιέφτ", "ΤρανσΝιεφτ" και της ναυτιλιακής "ΣοβΚομΦλοτ", του τουρκικού ομίλου Τσαλούκ (Calik) και της ιταλικής Eni, οι οποίες θα συμμετάσχουν στην κατασκευή και την εκμετάλλευση του αγωγού, καθώς και στην επεξεργασία, μεταφορά και κοινή πώληση πετρελαιοειδών.
Το ενδιαφέρον της για το σχέδιο εξέφρασε επίσης η ρωσική Λουκόιλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σέτσιν έχει δηλώσει ότι οι επενδύσεις για το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού θα φθάσουν τα 3 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Πάντως την περασμένη Παρασκευή ο Νικολάι Τόκαρεφ, επικεφαλής του ρωσικού μονοπωλίου "ΤρανσΝιέφτ", διαχειριστή του συνόλου των ρωσικών πετρελαιαγωγών, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν είναι ικανοποιημένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ως προς το σχέδιο Σαμψούντα - Τζεϊχάν.
Σύμφωνα με τον κ. Τόκαρεφ η τουρκική πλευρά "προσπαθεί μονομερώς να διασφαλίσει για τον εαυτό της προνόμια και προτείνει στη Ρωσία μη συμφέροντες όρους συμμετοχής στο σχέδιο", όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου