Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόκληση η Κλιµατική Αλλαγή

Ο δανός περιβαλλοντολόγος Μπγιορν Λόµποργκ, ο διασηµότερος αµφισβητίας της επιστηµονικής διαπίστωσης ότι η θερµοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και φταίει ο άνθρωπος γι' αυτό, φαίνεται πως άλλαξε σκοπό. Στο νέο του βιβλίο καλεί τους ηγέτες του κόσµου να επενδύσουν γενναία στην καθαρή ενέργεια.

Η άνοδος της θερµοκρασίας του πλανήτη αποτελεί «µια πρόκληση που η ανθρωπότητα πρέπει να αντιµετωπίσει» και είναι «αναµφίβολα ένα από τα κυρίαρχα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα ο κόσµος», γράφει ο Λόµποργκ στο βιβλίο του µε τίτλο «Εξυπνες λύσεις για την κλιµατική αλλαγή: συγκρίνοντας κόστος και όφελος» που θα κυκλοφορήσει αυτόν τον µήνα στη Βρετανία από τις εκδόσεις Cambridge University Ρress. Η βρετανική «Γκάρντιαν» γράφει πως πρόκειται για µια «προφανή στροφή 180 µοιρών», όµως ο Λόµποργκ το αρνείται. Ουδέποτε αρνήθηκε, λέει σε συνέντευξή του στην εφηµερίδα, πως η ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τη θερµοκρασία της Γης, απλώς υπογράµµιζε ότι από οικονοµική άποψη είναι λογικότερο να προσαρµοστούµε στις υψηλότερες θερµοκρασίες παρά να προσπαθήσουµε να τους αντισταθούµε. Η εσφαλµένη εικόνα που έχει ο κόσµος για τις θέσεις του οφείλεται κυρίως σε ανθρώπους που ουδέποτε διάβασαν τα βιβλία του, υποστηρίζει. «Ο κόσµος συχνά ακούει αυτά που λέω από άλλους», τονίζει προσθέτοντας πως συχνά αυτοί οι µεσάζοντες είναι οι άνθρωποι που τον επικρίνουν και τον εχθρεύονται.

«Αυτό που ανέκαθεν υποστήριζα είναι πως δεν θα έρθει το τέλος του κόσµου», δήλωσε στην «Γκάρντιαν».

«Γι’ αυτό πρέπει να ξοδεύουµε τα χρήµατά µας µε σωστό τρόπο». Υπολογίζει ότι αν δαπανώνται 100 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως, «µπορεί ουσιαστικά να λυθεί το πρόβληµα της αλλαγής του κλίµατος µέχρι το τέλος του αιώνα». Και καταλήγει: «Αν νοιαζόµαστε για το περιβάλλον, αν θέλουµε να εξασφαλίσουµε σε αυτόν τον πλανήτη και τους κατοίκους του το καλύτερο δυνατό µέλλον, έχουµε στην πραγµατικότητα µόνο µία επιλογή:

είναι ανάγκη να αρχίσουµε να επικεντρωνόµαστε όλοι, το συντοµότερο δυνατόν, στους αποτελεσµατικότερους τρόπους για να µειώσουµε την παγκόσµια υπερθέρµανση».

250 δισ. δολάρια

Ο Λόµποργκ υποστηρίζει πως η καλύτερη πολιτική είναι η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και µηχανικών µεθόδων επηρεασµού του κλίµατος. Η πολιτική αυτή θα µπορούσε να χρηµατοδοτηθεί µε έναν φόρο 7 δολαρίων ανά τόνο εκποµπών αερίων του άνθρακα, µε τον οποίο υπολογίζει πως θα συγκεντρώνονταν 250 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως. Εξ αυτών, 100 δισ. θα επενδύονταν σε προγράµµατα έρευνας και ανάπτυξης καθαρών τεχνολογιών, περίπου 1 δισ. σε προγράµµατα µηχανικής αλλαγής χαρακτηριστικών του πλανήτη που επηρεάζουν το κλίµα (π.χ. «λεύκανση» των νεφών ώστε να αντανακλούν περισσότερο φως και θερµότητα του Ηλιου)

50 δισ. για την προσαρµογή στις αλλαγές (π.χ., «οχυρώσεις» για να αντιµετωπιστεί η άνοδος της στάθµης της θάλασσας) και τα υπόλοιπα 99 δισ. «για να έχουν όλοι στον πλανήτη υγειονοµική περίθαλψη, καθαρό νερό και εκπαίδευση».

Ποιος είναι

Δανός συγγραφέας, καθηγητής Κοινωνικών Επιστηµών στη Σχολή Επιχειρήσεων (Βusiness School) της Κοπεγχάγης. Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 1965, είναι γκέι και χορτοφάγος και έγινε διεθνώς γνωστός µε δύο βιβλία, το «Σκεπτικιστής οικολόγος» του 2001 και το «Cool it: ο οδηγός του σκεπτικιστή οικολόγου για την παγκόσµια υπερθέρµανση» του 2007.

Εχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις µεταξύ των «ορθόδοξων» οικολόγων µε τις αιρετικές απόψεις του – ότι ανησυχούµε υπερβολικά και ξοδεύουµε χρήµατα για λάθος λόγους. Στο τελευταίο βιβλίο του ωστόσο υποστηρίζει πως «πρέπει να επενδυθούν δεκάδες δισεκατοµµύρια δολάρια για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής».


Η θερµοκρασία του πλανήτη θα ανέβει 3,5 βαθµούς!

ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ µέσης θερµοκρασίας του πλανήτη κατά 3,5 βαθµούς Κελσίου µέσα στον επόµενο αιώνα, προβλέπουν επιστηµονικές αναλύσεις τις οποίες δηµοσίευσε χθες στην πρώτη σελίδα του ο βρετανικός «Ιντιπέντεντ». Η αποτυχία της προηγούµενης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίµα, τον περασµένο Δεκέµβριο στην Κοπεγχάγη, σηµαίνει ότι οι µειώσεις στις εκποµπές των αερίων του άνθρακα, τις οποίες υποσχέθηκε η διεθνής κοινότητα κατά τη σύνοδο αυτή, δεν θα είναι αρκετές για να συγκρατήσουν την άνοδο της θερµοκρασίας µέσα σε ασφαλή όρια.

Σε δύο αναλύσεις της Συµφωνίας της Κοπεγχάγης, από τον δρα Σίβαν Κάρτα του Περιβαλλοντικού Ινστιτούτου της Στοκχόλµης και από τον ιστότοπο Climate Αction Τracker, αναφέρεται ότι, µε τις µειώσεις που προβλέφθηκαν στην Κοπεγχάγη, η θερµοκρασία του πλανήτη θα ανέβει κατά 3,5 βαθµούς Κελσίου έως το 2100. Μια τέτοια άνοδος της θερµοκρασίας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, τη διαθεσιµότητα πόσιµου νερού, τα φυσικά οικοσυστήµατα και τη στάθµη της θάλασσας σ' όλο τον κόσµο, ενώ θα δηµιουργήσει δεκάδες εκατοµµύρια πρόσφυγες.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 01/09/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου