Η επικείμενη – Τετάρτη ή Πέμπτη – μετάβαση του πρωθυπουργού στην Κοζάνη, όπου κτυπά η “λιγνιτική καρδιά” της ΔΕΗ, θα συνοδευθεί από μία εντυπωσιακή εξαγγελία, στην οποία αποτυπώνεται με σαφή τρόπο η βούληση της κυβέρνησης για την προώθηση της “πράσινης” ανάπτυξης.
Κι αυτό γιατί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του energiagr., να ανακοινώσει την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, μιας επένδυσης που θα προσεγγίσει ή και θα ξεπεράσει σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, αφού το πάρκο αναφέρεται ότι θα έχει ισχύ ίσως και μεγαλύτερη άνω των 200 μεγαβάτ, υποκαθιστώντας ουσιαστικά πλήρως κάποια από τις παλαιές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που βαίνουν προς απόσυρση.
Η επένδυση, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες πληροφορίες, θα υλοποιηθεί κατά 51% από την ΔΕΗ και κατά 49% από την αμερικανική ASM, ενώ αξίζει να θυμίσουμε ότι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει δρομολογήσει και την κατασκευή ενός ακόμη πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος άνω των 50 μεγαβάτ στη Μεγαλόπολη, δηλαδή στο δεύτερο παραδοσιακό λιγνιτικό κέντρο της χώρας.
Οι εξελίξεις συμπίπτουν με την προσπάθεια απεμπλοκής μεγάλων και στάσιμων εδώ και χρόνια επενδυτικών σχεδίων στον χώρο των ΑΠΕ.
Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, πέραν του έργου-μαμούθ (αιολικά πάρκα ισχύος 1.800 μεγαβάτ) των Iberdrola/Ρόκα για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα, στην προώθηση του οποίου αναφέρθηκε και χτες το energiagr., τα σχέδια που τίθενται ουσιαστικά σε τροχιά υλοποίησης είναι τα εξής:
- Η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με την αξιοποίηση αιολικών πάρκων ισχύος 400 μεγαβάτ που έχει σχεδιαστεί από τον όμιλο Κοπελούζου και η οποία έχει ήδη περάσει από την Ολομέλεια.
- Το υβριδικό έργο, ισχύος 25 μεγαβάτ, της Ελλάκτωρ στη Λέσβο.
- Πακέτο υβριδικών έργων, ισχύος 125 μεγαβάτ, της Electricite de France στην Κρήτη. Επιπλέον εξελίξεις αναμένονται σύντομα τόσο με το project του ομίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και την ανάπτυξη αιολικών πάρκων ισχύος 1.000 μεγαβάτ, όσο και με εκείνο της Electricite de France για τα Δωδεκάνησα.
Ανάλογο δρόμο σε επόμενη φάση, τέλος, φαίνεται ότι θα πάρει και το σχέδιο του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα που αναφέρεται επίσης στη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου