Η Αργεντινή και η Βραζιλία είναι οι δύο μόνες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον «πυρηνικό κύκλο», την εξόρυξη ουρανίου και τη μετατροπή του σε πυρηνικό καύσιμο, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού από δύο αντιδραστήρες σε κάθε χώρα. Την ίδια στιγμή, και τα δύο κράτη κατασκευάζουν τρίτο αντιδραστήρα.
Και στις δύο χώρες, όμως, περιβαλλοντικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην πυρηνική ενέργεια, καταγγέλλουν ότι τα κρατικά σχέδια είναι υπερβολικά δαπανηρά και επικίνδυνα, επιμένοντας ότι η μόνη λύση είναι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή. Τα τελευταία χρόνια, όμως, οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή και οι απότομες αυξομοιώσεις της τιμής του πετρελαίου κατέστησαν την πυρηνική ενέργεια βιώσιμη λύση, χάρη στις χαμηλές εκπομπές καυσαερίων των πυρηνικών εργοστασίων, που συμβάλλουν έτσι ελάχιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Οι πρώην πρόεδροι της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν (1983-1989) και της Βραζιλίας Ζοζέ Σάρνι (1985-1990) έθεσαν τις βάσεις του σημερινού ιδιαίτερα επιτυχημένου συστήματος επιθεώρησης, ενημέρωσης και διαφάνειας στο θέμα των πυρηνικών προγραμμάτων των δύο κρατών.
Σύστημα - πρότυπο
«Το σύστημα αυτό, που δημιουργήθηκε από δύο χώρες που παλιότερα ήταν ανταγωνιστικές στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να λειτουργήσει σαν πρότυπο για άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Μέση Ανατολή, η κορεατική χερσόνησος και οι Ινδία - Πακιστάν», λέει ο Αντόνιο Ολιβέιρα, ο Αργεντινός γραμματέας της Βραζιλο-Αργεντινής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Ελέγχου Πυρηνικών Υλικών (Abacc).
Η υπηρεσία, που ιδρύθηκε το 1991, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 1.200 επιθεωρήσεις ορυχείων, εγκαταστάσεων αποθήκευσης και πυρηνικών αντιδραστήρων στις δύο χώρες. Το 2009, Βραζιλιάνοι ειδικοί πραγματοποίησαν 58 επισκέψεις σε αργεντίνικες εγκαταστάσεις, ενώ Αργεντίνοι επιθεωρητές ταξίδεψαν 60 φορές στη Βραζιλία. Τη δεκαετία του 1980 τα πυρηνικά προγράμματα των δύο χωρών αναπτύχθηκαν μέσα σε κλίμα ανταγωνισμού και μυστικοπάθειας.
Η συμφωνία του 1991 για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας οδήγησε στην εκπόνηση αξιόπιστου συστήματος επιθεώρησης, που εγγυάται ότι οι δύο χώρες δεν διοχετεύουν το πυρηνικό τους υλικό για αμυντική χρήση. Η Abacc ιδρύθηκε για την πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων αυτών, ενώ η υπηρεσία συνεργάζεται στενά με τη διεθνή υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας, ΙΑΕΑ.
Σχέσεις εμπιστοσύνης
«Με τον τρόπο αυτό η διεθνής κοινότητα μπορεί να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας», λέει ο κ. Ολιβέιρα. Η Abacc, με έδρα τη Βραζιλία, διαθέτει μόνιμο προσωπικό 20 ατόμων, από τους οποίους δώδεκα είναι ειδικευμένοι τεχνικοί και οι υπόλοιποι διοικητικοί υπάλληλοι. Οι σημαντικότεροι εργαζόμενοι στην υπηρεσία είναι, όμως, οι 45 επιθεωρητές από κάθε χώρα, που καλούνται να επισκέπτονται και να ελέγχουν τις διάφορες εγκαταστάσεις ευαίσθητων σχάσιμων υλικών.
«Ο πυρηνικός κύκλος εμπλέκει το ουράνιο, το πλουτώνιο και το θόριο. Τα υλικά αυτά, υπό συγκεκριμένες συνθήκες καθαρότητας και εμπλουτισμού, είναι κατάλληλα για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Τα υλικά αυτά πρέπει να επιθεωρούνται και να καταγράφονται, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα διοχετευθούν για άλλες ύποπτες χρήσεις», συνεχίζει ο κ. Ολιβέιρα.
Ο Φεδερίκο Μέρκε, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Σαλβαδόρ του Μπουένος Αϊρες, λέει ότι η Abacc αποτελεί πρότυπο οργανισμό επιθεώρησης, που προκαλεί το ενδιαφέρον παρατηρητών σε άλλες χώρες, όπως την Ινδία και το Πακιστάν. «Οι επιθεωρήσεις χώρων αποθήκευσης, εργαστηρίων και πυρηνικών εργοστασίων δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης», λέει ο δρ Μέρκε.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή", 10/9/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου