Θετικό είναι, σαφέστατα, το κλίμα που αναδεικνύεται για την χώρα μας σε απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Ενέργειας Gunther Oeetinger σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ Αννυς Ποδηματά και Νίκου Χουντή, σχετικά με τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα. Υπό την έννοια ότι, αν και η Κομσιόν εμφανίζεται να διατηρεί το αίτημα περί πώλησης εργοστασίων της ΔΕΗ, ως προς το επίσης καυτό θέμα των δικτύων είναι σαφές ότι αφήνει την επιλογή του μοντέλου στην χώρα μας, σε αντίθεση με την “ατμόσφαιρα” που χαρακτήριζε τις πρόσφατες συζητήσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας.
Στην απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει πώς θα αναπτύξει τον ενεργειακό της τομέα και τις νέες δομές στη βάση της ευρωπαικής νομοθεσίας και συμπλήρωσε ότι είναι πρόθυμος να παράσχει στην ελληνική κυβέρνηση ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας σε σχέση με την ερμηνεία του Μνημονίου στα θέματα ανοίγματος της αγοράς ενέργειας και ειδικότερα στον διαχωρισμό του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού. Και ειδικά σε σχέση με την Οδηγία 72/2009 που αφορά τα δίκτυα, ο κ. Oettinger αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Είμαι πρόθυμος το Μνημόνιο να μην το ερμηνεύω περιοριστικά αλλά κατά τρόπο ρεαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο ευελιξίας.
Πχ για το unbudling δεν επιβάλλουμε να πουληθούν τα δίκτυα. Εμείς θέλουμε διαφάνεια, θέλουμε ο μέχρι τώρα ιδιοκτήτης που δραστηριοποιείται σην αγορά ενέργειας να μην επιτρέπεται πλέον να παρεμβαίνει στη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής εταιρίας δικτύου. Πρέπει το δίκτυο να είναι ανοικτό για τον καθένα που επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει ακόμα και σε ανταγωνιστές από την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου”, επισημαίνοντας πάντως ότι η χώρα μας είναι επί χρόνια ανακόλουθη σε σχέση με το κοινοτικό δίκαιο ως προς την αγορά ηλεκτρισμού.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ έχει προτείνει το λεγόμενο μοντέλο ΙΤΟ, το οποίο αναφέρται στην δημιουργία θυγατρικής που θα λειτουργεί τα δίκτυα, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς και η ΡΑΕ θεωρούν ως ρεαλιστικότερη την ένταξη των δικτύων σε εταιρία που θα ελέγχεται κατά 51% από το δημόσιο, με την συμμετοχή της ΔΕΗ αλλά και πιθανότατα και των ιδιωτών, στη λογική της αρχικής νομοθεσίας περί απελευθέρωσης της αγροάς ενέργειας, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Στην απάντησή του ο Επίτροπος αναφέρεται και στην προοπτική πώλησης εργοστασίων όχι μόνο για λόγους ανταγωνισμού, αλλά και με στόχο την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.
“Στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι δημοσιονομικής φύσης ώστε τα δίκτυα είτε εν μέρει, είτε συνολικά να ιδιωτικοποιηθούν.Το ίδιο ισχύει και για την πώληση ενός τμήματος των λιγντικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ”. Έχουμε επισημάνει, μεταξύ άλλων, την δυσκολία εκτέλεσης του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ με δεδομένες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές γραμμές, εν μέσω κρίσης στην αγορά και ενδεχομένως οι Βρυξέλες να θίγουν έμμεσα και αυτό το ζήτημα για την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου