Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Μνημόνιο συνεργασίας υπουργείου Άμυνας και Περιβάλλοντος Το 424, το πρώτο «πράσινο» στρατιωτικό νοσοκομείο

Τη δημιουργία του πρώτου «πράσινου» νοσοκομείου και στρατοπέδου με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, ενεργειακή αυτονομία και περιορισμό της σπατάλης σε φυσικούς πόρους, προβλέπει το σχέδιο πράσινης ανάπτυξης που ξεκινά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Την Τρίτη οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Τίνα Μπιρμπίλη υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει τους τομείς των πράσινων δράσεων. Όπως αναφέρθηκε από τον κ. Βενιζέλο το πρώτο νοσοκομείο που θα μπορούσε να «ντυθεί» με τον οικολογικό μανδύα, είναι το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, καθώς θεωρείται το πιο σύγχρονο κτίριο το οποίο θα μπορεί να υποδεχτεί όλες τις έξυπνες λύσεις που απαιτούνται.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, έμφαση θα δοθεί στον τομέα της απορρύπανσης χώρων και τεχνικού εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων, όπως είναι για παράδειγμα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί από αμίαντο. Παράλληλα προωθείται το όραμα της πράσινης ανάπτυξης με τη χρήση φωτοβολταϊκών και μικρών αιολικών στις εγκαταστάσεις του στρατού και δράσεις που θα στοχεύσουν σε ορθή διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτινων πόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στόχος είναι η εξοικονόμηση νερού κατά 25% την επόμενη τριετία και η μείωση κατά 5% του όγκου των απορριμμάτων του στρατού.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου