Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΚΟ: Πυροβολούν το νομοσχέδιο για τις μεγάλες επενδύσεις Σχέδιο αλά Ολυμπιάδα για τα έργα, που ακυρώνει περιβαλλοντικές κατακτήσεις

Κακέκτυπο της νομοθεσίας για την επιτάχυνση των ολυμπιακών έργων που είχε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον χαρακτηρίζουν δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων και Στρατηγικών Επενδύσεων», το οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης.

Δεν διστάζουν μάλιστα να μιλήσουν για «περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση» που ακυρώνει σημαντικές περιβαλλοντικές κατακτήσεις παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για έργα εθνικής σημασίας που στοχεύουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά με λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ) το σχέδιο νόμου που ανοίγει την ελληνική αγορά στις μεγάλες επενδύσεις προβλέπει παράκαμψη κρίσιμων διαδικασιών και γνωμοδοτήσεων υπηρεσιών, κυρίως στο «περιβαλλοντικό σκέλος.

Ας σημειωθεί ότι οι νέες ρυθμίσεις αφορούν τόσο μεγάλα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα όσο και δημόσια και θα συμπεριλάβουν και επενδυτικά σχέδια που έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια είτε λόγω δικαστικών εμπλοκών είτε λόγω περιβαλλοντικών εμποδίων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες των εγκρίσεων αλλά και να περιορίσει το χρόνο που απαιτείται και για άλλες κρίσιμες ενέργειες όπως είναι οι απαλλοτριώσεις καθώς μέχρι σήμερα οι διαδικασίες ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες. Επιπλέον προβλέπονται ειδικές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις με βάση τις ανάγκες των έργων όπως επίσης και η θωράκιση των επενδύσεων έναντι του ΣτΕ με την έκδοση ΠΔ για κάθε χωροθέτηση.

Ωστόσο οι περιβαλλοντικοί φορείς υποστηρίζουν ότι υπάρχει ασάφεια στον ορισμό των έργων και επενδύσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου, γεγονός που όπως αναφέρουν δημιουργεί σύγχυση και αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικών ερμηνειών για την εφαρμογή του.

«Δυστυχώς, το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει μία μονοδιάστατη και πυροσβεστική προσέγγιση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας» δηλώνουν οι δέκα ΜΚΟ και ζητούν να γίνει συνολική αναθεώρηση, απλοποίηση και ενίσχυση με κανόνες απόλυτης διαφάνειας της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και επενδυτικών σχεδίων, ασχέτως οικονομικού μεγέθους.

Ως κατάλληλα εργαλεία για την άμεση επιτάχυνση των έργων ορίζουν την κατάρτιση των δασικών χαρτών και το κτηματολόγιο, καθώς και τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία βάσεις δεδομένων για τον φυσικό χώρο και τον βιολογικό πλούτο της χώρας.

Πηγή protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου