Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΣΜΥΕ: «Το ΥΠΕΚΑ Αποφάσισε το Κλείσιμο του Κλάδου των Μικρών Υδροηλεκτρικών»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κατανομή των μεριδίων της κάθε ΑΠΕ αναφορικά με τον στόχο για το 2020. Ο ΕΣΜΥΕ χαρακτηρίζει «πρόκληση» την απόφαση αυτή και κατηγορεί το υπουργείο ότι «αποφάσισε το κλείσιμο του κλάδου».

Οι κ. κ. Σηφάκης, Βασιλικός, Κακιόπουλος και Χατζόπουλος της διοικούσας επιτροπής του συνδέσμου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο κοινό τις θέσεις τους και να εξαπολύσουν ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, εξαιτίας του παραγκωνισμού του κλάδου τους στην «πίτα» των ΑΠΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν και αρκετοί μικρομεσαίοι επενδυτές, εκπρόσωπος του ΚΑΠΕ, εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στο ΥΠΕΚΑ, καθώς και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης.

Ο κ. Σηφάκης στην ομιλία του κατήγγειλε ότι η απόφαση του υπουργείου ισοδυναμεί με την εκμηδένιση εκείνης της τεχνολογίας με την υψηλότερη προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι το δυναμικό των Μ.Υ. στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται στα 2.000 MW, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξής τους. Αντιθέτως, το ΥΠΕΚΑ έκανε λόγο τον Ιούλιο για 1150 MW στα Μ.Υ., αλλά στην πρόσφατη απόφαση μείωσε το μερίδιό τους μόλις στα 250 MW ως το 2014 και 350 MW ως το 2020, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι θα πρέπει να ανακληθούν και άδειες παραγωγής που έχουν ήδη εκδοθεί, οι οποίες αγγίζουν τα 300 MW. Σημείωσε πως σήμερα λειτουργούν ήδη μονάδες ισχύος 183 MW και έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για άλλα 85 MW.

Το πάνελ του ΕΣΜΥΕ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων σε σχέση με τη μείωση αυτή στο μερίδιο των Μ.Υ: «Γιατί προβλέπονται κατά μέσο όρο 7 MW ανά έτος στα Μ.Υ., τη στιγμή που η δυναμική τους μπορεί να φτάσει στα 20-25 MW ανά έτος;» Την ίδια παρατήρηση έκανε και ο κ. Παναγιωτόπουλος του ΚΑΠΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «είναι περίεργο γιατί τίθενται οι στόχοι αυτοί από το ΥΠΕΚΑ».

Ο ΕΣΜΥΕ θεωρεί ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα πρέπει να λάβει θέση υπέρ των Μ.Υ., καθώς αυτά ενισχύουν το εθνικό ηλεκτρικό σύστημα, σε αντίθεση με άλλες πηγές ενέργειας, καθότι τροφοδοτούν το δίκτυο με απόλυτα προβλέψιμη ισχύ σε 24ωρη βάση. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι τα Μ.Υ. διαθέτουν τη φθηνότερη κιλοβατώρα από όλες τις ΑΠΕ, καθώς και πολύ μικρή επίδραση στο περιβάλλον. Επίσης, έγινε λόγος για τις συνεχείς αλλαγές που έχουν σημειωθεί στη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στις επενδύσεις και ο κ. Σηφάκης χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ως την χειρότερη σε όλη την Ευρώπη.

Τέλος, έγινε συζήτηση σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο κλάδος να πιέσει την πολιτική ηγεσία, ενώ ορισμένοι επενδυτές έκαναν λόγο για «πλάνη της κας Υπουργού από τα μεγάλα συμφέροντα», κατά την λήψη των αποφάσεων για τις ΑΠΕ.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου