Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

«Νέο περιβαλλοντικό έγκλημα» με την υπογραφή Π. Ψωμιάδη


Νέα περίπτωση ΤΙΤΑΝ, με εργοστάσιο βιοκαυσίμων αυτή τη φορά, στην περιοχή Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Μόνο με τις ψήφους της παράταξης Π. Ψωμιάδη και την αντιπολίτευση να καταψηφίζει σύσσωμη, εγκρίθηκε χθες από το νομαρχιακό συμβούλιο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, παρά την αντίθετη απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού!

ΚΚΕ, Οικολόγοι

«Καινούργιο περιβαλλοντικό έγκλημα», κατήγγειλε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) Παντελής Κουκουλεκίδης και τη σκυτάλη πήραν οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της μειοψηφίας, που συνέχισαν σε υψηλούς τόνους.

«Επιστημονικά απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή ο συνδυασμός του ΚΚΕ, ενώ οι Οικολόγοι έθεσαν σειρά ενστάσεων για:

* Ελλειψη επαρκών στοιχείων.

* Απουσία πληροφόρησης σχετικά με τις συνέπειες σε περίπτωση ανθρώπινου λάθους.

* Σύγκριση με ειδικές προδιαγραφές που έχουν θεσπιστεί στο εξωτερικό για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων.

Σύμφωνα με έγγραφο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης, που χρονολογείται από τις 22 Νοεμβρίου 2007, «στη μελέτη δεν περιλαμβάνονται πληροφορίες, όπως προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, ως προς την περιγραφή εναλλακτικών λύσεων και τη συσσωρευτική δράση με άλλα έργα ή δραστηριότητες».

Σενάριο ατυχήματος

Σε άλλο σημείο του εγγράφου επισημαίνεται: «Ενδεικτικά σας πληροφορούμε ότι ο χώρος της αιτούμενης εγκατάστασης εμπίπτει στη ζώνη προστασίας 1, του σεναρίου ατυχήματος "αστοχία οροφής δεξαμενής αμμωνίας" της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στο Καλοχώρι, όπως και σε ζώνες θερμικής ακτινοβολίας παρακείμενων εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην οδηγία SEVESO».

54.000 τόνους τον χρόνο

«Το εργοστάσιο θα παράγει 54 χιλιάδες τόνους ετησίως. Σήμερα δεν συζητάμε για τη χωροθέτηση, αλλά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παρά την αρνητική απόφαση του Οργανισμού Ρυθμιστικού, το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε άδεια», υποστήριξε η αντινομάρχης Ανάπτυξης, Ιωάννα Τζάκη.

Ο κ. Κουκουλεκίδης υπενθύμισε την αντίδραση του Δήμου Μενεμένης και τόνισε ότι «θα υπάρξει και πάλι αντίδραση από την τοπική κοινωνία, όπως έγινε πριν από λίγο καιρό, με το εγχείρημα του εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ».

Σταθμός μεταφόρτωσης

Μόνο με τις ψήφους της παράταξης Ψωμιάδη «πέρασε» από το νομαρχιακό συμβούλιο χθες και η επέκταση του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρ' ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ που διατάσσουν άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας του! «Τα παιδιά μας δεν μπορούν να κοιμηθούν τα βράδια. Αυτό που παρουσιάζει ο δήμος ως στολίδι, για μας είναι καθημερινός εφιάλτης. Ζούμε μέσα στις αναθυμιάσεις, τη βρωμιά και τον θόρυβο», κατήγγειλε στο νομαρχιακό συμβούλιο η εκπρόσωπος των κατοίκων της περιοχής, Φανή Παντελιάδου.

Στη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων οι αρμόδιοι απάντησαν με διαβεβαιώσεις για «υποστηρικτικά έργα», όπως φίλτρα αέρα, δενδροφύτευση και τοποθέτηση ηχοπετασμάτων.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου