Σχέδιο επιτάχυνσης των απαλλοτριώσεων που αντιμετωπίζουν μεγάλες καθυστερήσεις και κινδυνεύουν να ενεργοποιήσουν ποινικές ρήτρες εκ. ευρώ από τους εργολάβους αλλά και μέτρα που θα διευκολύνουν τις αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές εγκρίσεις που έχουν επίσης καθηλώσει μεγάλα και κρίσιμης σημασίας δημόσια έργα, φέρνει η κυβέρνηση.
Το θέμα εξετάστηκε διεξοδικά στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Μεγάλα Έργα και τις Υποδομές στην οποία προίσταται ο κ. Δημήτρης Ρέππας και συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι απαλλοτριώσεις θα προχωρήσουν με διαδικασίες εξπρές, ανάλογες με εκείνες που ακολουθήθηκαν στους Ολυμπιακούς αγώνες ώστε να διευκολύνονται οι πρόδρομες εργασίες ενώ προβλέπεται να γίνεται παραχώρηση για προσωρινή χρήση στους εργολάβους των προς απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν οι νέες ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track) που προωθεί ο υπουργός Επικρατείας κ. Χάρης Παμπούκης ή εάν θα αποτελέσουν ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση.
Σε ότι αφορά το σκέλος των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων και των αρχαιολογικών εκσκαφών που επίσης αποτελούν μεγάλο βραχνά για πολλά έργα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, τα έργα μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των υπουργών Υποδομών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με στόχο να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα αποδεσμεύει τις συμβάσεις παραχώρησης από τις χρονοβόρες διαδικασίες.
Σήμερα εξαιτίας των μεγάλων επιπλοκών με τις απαλλοτριώσεις έχουν βαλτώσει πολλές συμβάσεις παραχώρησης με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ιόνια Οδό και τον Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65). Πληροφορίες πάντως που θέλουν την κοινοπραξία που κατασκευάζει τα δύο έργα να προσανατολίζεται σε καταγγελία της σύμβασης εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων αλλά και προβλημάτων που συνδέονται με την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων, διαψεύδονται από το υπουργείο.
Στα υπόλοιπα θέματα η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο υποδομών και μεταφορών της Θεσσαλονίκης (μέσα σταθερής τροχιάς, την εγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο, δύο συγκοινωνιακούς δακτυλίους, προαστιακό, αναπλάσεις, εμπορευματικά κέντρα κ.α) καθώς και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για τις μονάδες αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου που σήμερα για την μεταφορά νερού ξοδεύονται εκ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με το υπουργείο η υπογραφή σύμβασης με υδροφόρα πλοία από τον Ιούλιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2012 κοστολογείται 33 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τις μονάδες αφαλάτωσης δεν θα κοστίζει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Συζήτηση έγινε και για τα υδατοδρόμια, για τα οποία ως σήμερα δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και το ανάλογο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Πηγή protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου