Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

«Λευτεριά στον Πρέβελη»

«Μετά την πυρκαγιά στο φοινικόδασος, οι αρμόδιοι ανακάλυψαν ότι είχαμε πληρώσει πανάκριβα, σχεδόν 1,2 εκατ. ευρώ, το σύστημα προστασίας που δεν λειτούργησε», δήλωσε στην «Ε» ο Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος των προγραμμάτων προστασίας των νησιωτικών υγροτόπων του WWF Ελλάς, το οποίο παρουσίασε χθες τις προτάσεις για την αναγέννηση του οικοτόπου του Πρέβελη.

Η διεθνής οικολογική οργάνωση ζητεί να δοκιμαστεί το σύστημα πυροπροστασίας, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο. Αν αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί, να απομακρυνθούν οι πυλώνες και τα άλλα συστήματα που αλλοιώνουν το τοπίο. Ο Κ. Παραγκαμιάν αποκαλύπτει ότι ακόμη και μετά την πυρκαγιά το φοινικόδασος παραμένει απροστάτευτο. Εξακολουθούν να υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, καθώς και ποδήλατα θαλάσσης που καταλαμβάνουν ζώνη του αιγιαλού, για την οποία δεν έχει γίνει ούτε καν τυπική παραχώρηση από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Μέσα από τα καμένα περπατάνε έως και 1.000 επισκέπτες την ημέρα. «Χρειάζεται να περιφραχθεί άμεσα η έκταση των 40 στρεμμάτων του καμένου φοινικόδασους, ώστε να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους, να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες για τους επισκέπτες και να προσληφθεί εποχικό προσωπικό φύλαξης. Ετσι θα μπορέσει να προχωρήσει τα δύο επόμενα χρόνια η φυσική αναγέννηση στη δεύτερη μεγαλύτερη λόχμη με φοίνικες του Θεόφραστου στην Ευρώπη», μας εξηγεί και ζητά επίσης να απαγορευθεί η βόσκηση ζώων μέσα στο φαράγγι, σε απόσταση 700 μέτρων από τα καμένα.

Το φοινικόδασος της εκβολής του Κουρταλιώτη, όπως είναι η επίσημη ονομασία της περιοχής, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τόπων κοινοτικής σημασίας, χαρακτηρίζεται καταφύγιο άγριας ζωής και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, ενώ έχει ενταχθεί σε ζώνη ειδικής σημασίας για τα πουλιά. Παρ' όλα αυτά, έχουν προστεθεί εδώ και χρόνια δένδρα που δεν ταιριάζουν στο τοπίο, όπως αθάνατοι και ευκάλυπτοι, με αφορμή τις μελέτες για την αποκατάσταση της καμένης ζώνης.

Η αυτοψία του κλιμακίου του WWF έδειξε ότι η φωτιά της 22ης Αυγούστου είχε ξεκινήσει σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου βορειοδυτικά των Λευκογείων και, λόγω των ισχυρών ανέμων, προχώρησε προς μια δενδροφυτευμένη περιοχή, πέρασε δίπλα από τον πυλώνα του συστήματος πυρανίχνευσης και τελικά αποτέφρωσε περίπου 5.000 στρέμματα, με ελιές, χαμηλή βλάστηση και φρύγανα, καθώς και το μοναδικό φοινικόδασος.

(από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 31/8/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου