Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Αόριστες διαψεύσεις, υπαρκτές προτάσεις για τα 4 στρέμματα

Με μια αρκούντως αόριστη διατύπωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να διαψεύσει το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για σαρωτικές αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Υποστηρίζει ότι το Προεδρικό Διάταγμα, που προβλέπει το άρθρο 30 του νομοσχεδίου για τους δασικούς χάρτες, που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει κανονιστικό χαρακτήρα.

«Οι όροι της εκτός σχεδίου δόμησης έχουν καθοριστεί με Προεδρικά Διατάγματα. Στη συνέχεια, όμως, ορισμένες διατάξεις των διαταγμάτων τροποποιήθηκαν με νόμο. Για να είναι δυνατή η τροποποίηση με Προεδρικό Διάταγμα των διατάξεων που τροποποιήθηκαν με Νόμο, χρειάζεται νομοθετική εξουσιοδότηση. Η ρύθμιση δεν αφορά την ουσία των ρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά τον τρόπο που θα γίνονται οι ρυθμίσεις. Ειδάλλως θα είχαμε το παράδοξο για το ίδιο ζήτημα, μερικές διατάξεις να τροποποιούνται με Προεδρικό Διάταγμα και άλλες με νόμο», αναφέρει επί λέξει η ανακοίνωση του υπουργείου, από την οποία είναι φανερό ότι προαναγγέλλονται αλλαγές, κυρίως σε εκτός σχεδίου αργοτεμάχια κάτω των 4 στρεμμάτων.

Αλλωστε, οι πηγές της «Ε» επιμένουν και συνεργάτης της υπουργού Περιβάλλοντος με τον οποίο επικοινωνήσαμε χθες επιβεβαίωσε ότι:

* Οι προτάσεις που αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουν υποβληθεί από ομάδα μελέτης του υπουργείου, αλλά δεν έχουν υιοθετηθεί από την πολιτική ηγεσία.

* Με την 551/2008 απόφαση του Ε' τμήματος του ΣτΕ αμφισβητείται η συνταγματικότητα των παρεκκλίσεων του διατάγματος του 1985 που επιτρέπουν τη δόμηση σε γήπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων. Μάλιστα, σε ειδικές περιπτώσεις επιτρέπεται η έκδοση αδειών σε ακίνητα 1.200 ή και 750 τετραγωνικών. Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην Ολομέλεια και αν υπάρξει ανάλογη απόφαση το υπουργείο θα προχωρήσει σε θεσμοθέτησή της.

* Με ειδικά διατάγματα που αφορούν τα νησιά εισάγονται πρόσθετοι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση και κατά περίπτωση ανεβάζουν το όριο αρτιότητας στα 6 ή και 8 στρέμματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί το σχέδιο διατάγματος για την Ανδρο. Καθεστώς προστασίας προωθείται και για την παράκτια ζώνη της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα απαγορευτούν και δραστηριότητες μεγάλης όχλησης.

* Με το διάταγμα για τον Υμηττό, που βρίσκεται στην τελική επεξεργασία πριν κατατεθεί στο ΣτΕ, θεσπίζονται τα 40 στρέμματα για δόμηση στη Β' ζώνη.Ανάλογη ρύθμιση προωθείται σταδιακά στις προστατευόμενες περιοχές στους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Πηγή enet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου