Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ι. Παντούσης, Γ. Διευθυντής RF Εnergy: «Η Λύση για τις ΑΠΕ είναι οι Μεγάλες Επενδύσεις»

Το 2010 έχει επιφέρει μια δραστική αλλαγή στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ντόμινο των εξελίξεων ξεκίνησε με τη δημόσια διαβούλευση του ν. 3851/2010 και τελευταία πράξη του μέχρι στιγμής αποτελεί η Υπουργική Απόφαση για το επιδιωκόμενο ενεργειακό μείγμα ΑΠΕ της χώρας. Το βέβαιο είναι ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει και οι στρατηγικές τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων επενδυτών αναπροσαρμόζονται με κάθε νέο νομοθέτημα με στόχο να εναρμονίζονται με τους στόχους που ορίζει η πολιτική ηγεσία. Ο γενικός διευθυντής της RF Εnergy κ. Ι. Παντούσης αναφέρεται στις δραματικές ανατροπές που συντελούνται στον τομέα των ΑΠΕ και στις εξελίξεις που περιμένουν τους επενδυτές των ΑΠΕ.

- Πώς διαμορφώνονται σήμερα οι σχεδιασμοί των επενδυτών στις ΑΠΕ;

«Επιτέλους έγινε αντιληπτό ότι η προώθηση μικρών και μεσαίων επενδύσεων μόνο, μας οδηγεί σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ των 100 ΜW τον χρόνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης αυτός δεν θα μπορούσε ποτέ να οδηγήσει στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ σε ποσοστό 40% ως το 2020. Για να απεμπλακούν οι μεγάλες επενδύσεις είτε από την αδυναμία των Αρχών και της Πολιτείας να συμβάλουν στην υλοποίησή τους είτε από την απροθυμία τους να παίξουν τον ρόλο του κυματοθραύστη αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων ένα ήδη υπάρχον επενδυτικό εργαλείο του Ν. 3775/2009, το επονομαζόμενο «fast track», τροποποιείται οσονούπω ώστε να προσαρμοστεί και στις ιδιαιτερότητες των έργων ΑΠΕ με την ελπίδα να προσδώσει στην υλοποίησή τους την ταχύτητα εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων».

- Είναι η γρήγορη αυτή οδός η λύση ή είναι μια παράκαμψη των λιμναζόντων επενδυτικών σχεδίων και ένας τρόπος για την είσοδο νέων μεγάλων ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ και μια προσπάθεια αναδιανομής της πίτας; «Το σίγουρο είναι ότι δημιουργείται ένας αγώνας δρόμου και μια διαφοροποίηση του σημείου εξάλειψης του ρίσκου για τον επενδυτή. Πριν από τις νέες εξελίξεις με την έκδοση της άδειας εγκατάστασης η υλοποίηση της επένδυσης κινδύνευε μόνο από την πιθανή αδυναμία του επενδυτή. Πλέον υπάρχει η πιθανότητα ακόμη και πλήρως ώριμα έργα να αποκλειστούν από τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας της ηλεκτρικής ενέργειας με τον διαχειριστή του Συστήματος».

- Μήπως όμως αυτός ο πιθανός αποκλεισμός είναι μια συγκαλυμμένη περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς της ενέργειας στην Ελλάδα;

«Η δυνατότητα σύναψης σύμβασης αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να επεκταθεί και στις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι υπάρχουν ακόμη πολλές σημαντικές λεπτομέρειες προς ρύθμιση ώστε να φθάσουμε σε ιδανικό επενδυτικό σημείο στις ενεργειακές επενδύσεις».

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 22/09/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου