Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Διαμάχη Γερμανίας-Πολωνίας για το Φυσικό Αέριο

Το Βερολίνο αντιτίθεται στην παροχή κοινοτικού δανείου προς την Πολωνία για κατασκευή τερματικού LNG στη Βαλτική, εξαιτίας της ανησυχίας της γερμανικής πλευράς για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι Πολωνοί από την άλλη ισχυρίζονται ότι ο πραγματικός λόγος της άρνησης είναι ότι το νέο τερματικό θα υπονομεύσει τις προοπτικές του νέου αγωγού Nord Stream.

Η Γερμανία ζήτησε από την Πολωνία να διεξάγει περιβαλλοντική μελέτη για το τερματικό Swinoujscie, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. Το Βερολίνο επιθυμεί μια διεξοδική διασυνοριακή εξέταση του περιβαλλοντικού σκέλους ώστε να αναβληθεί η εκκίνηση του έργου, η οποία προορίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Οι διαδικασίες που ζητά η Γερμανία θα καθυστερούσαν το σχέδιο κατά 2-3 χρόνια, τη στιγμή που αναμένεται να λειτουργήσει από το 2014. Όπως υπογραμμίζει η Πολωνία, οι Γερμανοί επιδιώκουν να εξάγουν αέριο του Nord Stream, ενώ το τερματικό θα είναι σε θέση να καλύψει το 30% των αναγκών σε αέριο, από πηγές όπως το Κατάρ.

Στη χειρότερη περίπτωση, η Πολωνία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή του, έστω και χωρίς κοινοτικούς πόρους.

Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου