Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αυθαίρετα: 8 Ερωταπαντήσεις για τα Πρόστιμα

Εισπρακτικού χαρακτήρα θεωρείται η ρύθμιση για τα αυθαίρετα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να διευκρινίζει εντός των ημερών σειρά θεμάτων που έχουν ανακύψει. Το επιχείρημα σύμφωναμε το οποίο τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα σε σύγκριση με το παρελθόν, επειδή λαμβάνεται υπόψη η οικονομική συγκυρία, δεν ευσταθεί υποστηρίζουν οι μηχανικοί.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως το δημόσιο παραδέχεται την αδυναμία του να ελέγξει την αυθαίρετη δόμηση και τώρα προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες στο ταμείο του.  Η ρύθμιση περιλαμβάνει και παγίδες:Για παράδειγμα αν σε ένα οικόπεδο υπάρχουν δύο παραβάσεις (π.χ. αυθαίρετο τμήμα κατοικίας και πισίνα) ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει δύο πρόστιμα. Επίσης, ουδείς γνωρίζει να θα συμψιφήζονται παλαιότερα πρόστιμα, ενώ άγνωστο είναι και το ύψος της αμοιβής των μηχανικών.

Η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, μέσω της εφαρμογής διαφορετικού συντελεστή ανάλογα με την παράβαση, θεωρείται θετική κίνηση. Εκφράζονται, όμως, αμφιβολίες για τη δυνατότητα του δημοσίου να κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι εδώ και δεκαετίες βλέπουν την Ελλάδα να πνίγεται στην αυθαίρετη δόμηση.

1) Τι θα συμβεί στην περίπτωση που κάποιος πληρώνει ήδη πρόστιμο για κατασκευή που έχει κριθεί αυθαίρετη;
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ξεκαθαρίσει αν τα παλαιότερα πρόστιμα θα συμψιφιστούν με τη νέα ρύθμιση. Πάντως, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και θα σταματήσουν να πληρώνουν το παλαιότερο πρόστιμο. Το ζήτημα είναι αν θα αφαιρεθούν τα ποσά που έχουν ήδη καταβάλλει από το ποσό που προκύπτει με βάση τον μαθηματικό τύπο της ρύθμισης. Επειδή πρόκειται για σημαντικά ποσά ενδέχεται να υπάρξει σχετική πρόβλεψη.

2) Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που είχαν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις τι πρέπει να κάνουν;
Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι προ του 1955 θεωρείται νόμιμο. Αν είχε ενταχθεί στις δύο φάσεις της ρύθμισης Τρίτση (1983) τότε επίσης δε χρειάζεται να καταθέσει εκ νέου αίτηση διατήρησης. Στη ρύθμιση εντάσσονται ακίνητα που δεν είχαν νομιμοποιηθεί με το νόμο Τρίτση ή κατασκευάστηκαν μετά το 1983. Να σημειωθεί πως παλαιές κατοικίες που ανήκουν για δεκαετίες στον ίδιο ιδιοκτήτη επιβαρύνονται με χαμηλότερο πρόστιμο διατήρησης.

3) Ποιες αυθαίρετες κατασκευές εξαιρερούνται από τη νέα ρύθμιση;
Αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις, σε αναδασωτέες εκτάσεις, σε ρέματα και στον αιγιαλό δεν συμπεριλαμβάνονται στη ρύθμιση. Επιπλέον, δεν συμπεριλαμβάνονται ημιυπαίθριες κατασκευές οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην παλαιότερη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος (Ν. 3843 του 2010). Στο υπουργείο υποστηρίζουν πως μπορεί να μη ζητούν έγγραφο που να αποδεικνύει πως το ακίνητο βρίσκεται σε δασική ή αναδασωτέα περιοχή, αλλά απαιτούν εξαρτημένο τοπογραφικό. Ετσι, με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών θα μπορούν να διασταυρώσουν αν π.χ. μια κατοικία βρίσκεται σε δασική περιοχή ή σε ρέμα.

4) Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν εντάξω το αυθαίρετό μου στη νέα ρύθμιση;

Οσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν ενταχθούν στη ρύθμιση και εντοπιστούν μετά από έλεγχο ή καταγγελία καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και ετήσιο τέλος διατήρησης που ανέρχεται σε 5% επί της αντικειμενικής αξίας μέχρι την κατεδάφισή του. Επίσης, καμία συναλλαγή επί ακινήτων δε θα γίνεται από 1/1/ 2012 χωρίς βεβαίωση μηχανικού και υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη σύμφωνα με τις οποίες δεν έχουν κτιστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχει ενταχθεί στη σχετική ρύθμιση. Σε περίπτωση ψευδής βεβαίωσης, όσοι εμπλέκονται στις σχετικές συναλλαγές (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ) απειλούνται με ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μηνών και πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ οι μηχανικοί ακόμα και με αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος.

5) Θα καταβληθούν επιπλέον φόροι, παράλληλα με τη ρύθμιση του αυθαιρέτου;
Τα αυθαίρετα που εντάσσονται στη ρύθμιση δε βαρύνονται με αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές ή κάποιου άλλου είδους φόρο. Από την άλλη πλευρά, αν έχουν καταβληθεί τέλη ή πρόστιμα, ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να τα διεκδικήσει (βλ. και ερώτηση 1).

6) Αν σε ένα ακίνητο υπάρχουν 2 ή 3 αυθαίρετες κατασκευές, πως υπολογίζεται το πρόστιμο;

Στην περίπτωση αυτή θα καταβληθούν δύο ή τρία διαφορετικά πρόστιμα. Για παράδειγμα ένα για μια αυθαίρετη κατοικία, ένα για μια παράνομη πισίνα και ένα για κάποιον παράνομο οικίσκο στο ίδιο οικόπεδο.

7) Αρκεί να είναι ένα σπίτι «κύρια κατοικία» προκειμένου να πληρώσω χαμηλότερο πρόστιμο;
Οχι. Για το μειωμένο πρόστιμο, ο ιδιοκτήτης πρέπει να βεβαιώσει πως το αυθαίρετο κτίσμα είναι «κύρια και μοναδική» κατοικία. Δηλαδή, δε μπορεί κάποιος να διαθέτει δύο σπίτια και να υποστηρίζει πως το αυθαίρετο είναι κύρια κατοικία του. Πρέπει να μη διαθέτει άλλο σπίτι προκειμένου να επωφεληθεί από το χαμηλότερο πρόστιμο.

8) Πως υπολογίζεται το πρόστιμο;
Για τον υπολογισμό του προστίμου χρησιμοποιείται μαθηματικός τύπος. Υπολογίζεται το εμβαδόν της αυθαίρετης κατασκευής (ανεξάρτητα αν είναι προ ή μετά του 2003) ΕΠΙ την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου (ανεξάρτητα από την χρήση του ακινήτου) ΕΠΙ συντελεστή 15% ΕΠΙ τους συντελεστές κάθε παράβασης. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το αυθαίρετο έχει οικοδομική άδεια ο συντελεστής παράβασης είναι 1 οπότε και το πρόστιμο είναι μικρότερο. Αν δεν έχει οικοδομική άδεια, τότε το πρόστιμο τριπλασιάζεται αφού ο συντελεστής παράβασης αυξάνεται σε 3.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου