Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νέα Δημοσκόπηση του energia.gr: Ποιες Ενεργειακές Επενδύσεις θα Φέρουν Ανάπτυξη στην Ελλάδα;


Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας άμεση κρίνεται η χάραξη συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής. Ο ενεργειακός τομέας θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.

Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μία σειρά από σημαντικά βήματα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, δίνοντας τη δυνατότητα όχι μόνο σε μεγάλους «παίκτες», αλλά και σε μικρούς επενδυτές, να εισέλθουν στον χώρο της «πράσινης ανάπτυξης», ενώ επί θύραις βρίσκεται και η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, σημαντική παρουσία έχει το φυσικό αέριο, ενώ δρομολογείται και η εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, ο ελληνικός ενεργειακός τομέας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος κατά το τελευταίο διάστημα, υπό το φως και της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Κορυφαίες εκδηλώσεις του ενδιαφέροντος αυτού θα πρέπει να θεωρηθούν τόσο η πρόσφατη σύσκεψη στο Βερολίνο, υπό την προεδρία του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ραίσλερ, αλλά και η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Χίλλαρυ Κλίντον, στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν και οι δυνατότητες διμερούς ενεργειακής συνεργασίας.
Στο πλαίσιο των προκλήσεων και των ευκαιριών αυτών, το energiagr καλεί τους αναγνώστες τους να αναδείξουν την μορφή εκείνη των ενεργειακών επενδύσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε μία περίοδο βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι, η νέα ηλεκτρονική δημοσκόπηση του energiagrθέτει το παρακάτω ερώτημα:

Σε ποιες ενεργειακές επενδύσεις πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην Ελλάδα, για την αναστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος;

  1. Έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων
  2. Ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη
  3. Κατασκευή σταθμών φυσικού αερίου
  4. Εξοικονόμηση ενέργειας και μονάδες συμπαραγωγής
  5. Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια
  6. Κατασκευή Πυρηνικού Σταθμού
  7. Αξιοποίηση ΑΠΕ
  8. Κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου