Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Προς Αναβολή Έργο Αποθήκευσης Πυρηνικών Αποβλήτων στις ΗΠΑ Λόγω Οικονομικής Αδυναμίας


Τα πυρηνικά απόβλητα των ΗΠΑ ανέρχονται σε 65.000 τόνους, ποσότητα ικανή να γεμίσει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο σε ύψος έξι μέτρων. Ο κίνδυνος όμως από τα εξαντλημένα πυρηνικά καύσιμα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός, αλλά και οικονομικός: Η αποθήκευση και διατήρησή τους στοιχίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και προκαλεί αντιδικίες σε μια εποχή δύσκολη για την οικονομία της χώρας.
Εδώ και δεκαετίες, υπάρχει η πρόταση να θαφτούν όλα μαζί μέσα σε μια ειδική αποθήκη που θα κατασκευαστεί στο όρος Γιούκα της Νεβάδας. Πρόκειται για ένα έργο που εκτιμάται να στοιχίσει 25 δις δολάρια συν άλλα 16 δις για αποζημιώσεις και νομικά έξοδα για τις ΔΕΚΟ που αναγκάζονται από το 1998 και μετά να αποθηκεύουν τα απόβλητα. Παρόλο που η κυβέρνηση Ομπάμα αρχικά στήριξε το έργο, πλέον οι δημοσιονομικοί περιορισμοί την αναγκάζουν να αλλάξει κατεύθυνση και σύμφωνα με τους αναλυτές, στον προϋπολογισμό του 2012 δεν προβλέπεται σχετική διάταξη.
Το περίεργο είναι ότι όταν το ομοσπονδιακό κράτος ανέλαβε τη διαχείριση των αποβλήτων πριν από 30 χρόνια, το 1982, δεν προβλεπόταν να πληρώνει το δημόσιο για τα έξοδα αυτά, αλλά οι ρυπαίνοντες και συνεπώς οι πελάτες των ΔΕΚΟ. Το σχετικό κόστος φαίνεται χαμηλό, μόλις 0,1 σεντ ανά κιλοβατώρα, αλλά στην πράξη η τακτική αυτή θα απέδιδε μόνο 750 εκατ. δολάρια και όχι 25 δις που χρειάζονται.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου