Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Έσπασαν Κυριολεκτικά οι Μετρητές Γκάιγκερ στη Φουκουσίμα


Τα προβλήματα δεν έχουν τέλος για την ιαπωνική Tepco, η οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις διαρροές ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, πέντε μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πριν μερικές ημέρες, το επίπεδο ραδιενέργειας που μετρήθηκε από τις αρχές σε μέρος του σταθμού ξεπερνούσε τα 10.000 milisieverts ανά ώρα.
Πρόκειται για μια ποσότητα ραδιενέργειας που ξεπερνά αυτό που μπορούν να μετρήσουν οι μετρητές Γκάιγκερ, οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι να ανιχνεύουν μέχρι τα 10.000 milisieverts ανά ώρα. Συνεπώς, οι αρχές δεν μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια τη διαρροή ραδιενέργειας που παρατηρήθηκε στον δεύτερο όροφο του σταθμού, αλλά τονίζουν ότι είναι αρκετά έντονη ώστε να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε δευτερόλεπτα.
Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στον απόηχο του ατυχήματος είχαν καταγραφεί μετρήσεις μόλις 250 millisieverts. Η παρουσία τόσο έντονης ραδιενέργειας καθιστά τις εργασίες ιδιαίτερα δύσκολες και χρονοβόρες, ενώ οι ειδικοί σημειώνουν ότι θα χρειαστούν περί τα 30 χρόνια για τον πλήρη καθαρισμό του σταθμού.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου