Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Πτώση της Τιμής του Αργού του OPEC από τα Τέλη Ιουλίου και Μετά


Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε ο OPEC για τον μήνα Ιούλιο, η τιμή του πετρελαίου κυμάνθηκε μεταξύ των 106,5 και 113,6 δολαρίων ανά βαρέλι. Παράλληλα, σημειώθηκε αύξηση της μέσης τιμής κατά 2,4% σε μηνιαία βάση, στα 111,62 δολάρια ανά βαρέλι. Προς τα τέλη του μήνα πάντως, οι προσδοκίες για οικονομική επιβράδυνση σε Ευρώπη και Αμερική οδήγησαν σε πτώση την τιμή, η οποία σήμερα βρίσκεται μόλις στα 102,37 δολάρια.
Ο οργανισμός σημειώνει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναθεωρήθηκε πλέον για φέτος στο 3,7%, ενώ αυτή της Αμερικής στο 1,8% από 2,5%. Οι προσδοκίες για την Ευρώπη παραμένουν ίδιες με πριν, παρόλο που η κρίση χρέους της ευρωζώνης προβληματίζει τους οικονομολόγους. Αντιθέτως, ως μηχανές ανάπτυξης θεωρούνται οι ασιατικές οικονομίες και ιδίως η Κίνα και η Ινδία. Για την πρώτη αναμένεται ανάπτυξη 9% φέτος και για τη δεύτερη 7,9%.
Οι παράγοντες αυτοί επηρεάζουν την παραγωγή και συνεπώς την ζήτηση πετρελαίου, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα φέτος, ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις του οργανισμού.
Η παραγωγή των χωρών εκτός του OPEC αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,6 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής από τον Καναδά, τη Νορβηγία, τη Βρετανία και άλλες χώρες. Επίσης, η παραγωγή των NGL και του μη συμβατικού πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,4 εκατ. βαρέλια φέτος και το 2012.
Τα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 22,1 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, καθώς ενισχύθηκαν αυτά των υποπροϊόντων, ενώ αυτά του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 3,6 εκατ. βαρέλια. Από την άλλη, τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας περιορίστηκαν στα 719,8 εκατ. βαρέλια (-6,8 εκατ.) λόγω της απόφασης του ΙΕΑ να διαθέσει ποσότητες στην αγορά.
Τέλος, η ζήτηση για αργό του OPEC το 2011 τοποθετείται στα 30,0 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για φέτος και στα 30,2 εκατ. βαρέλια για το 2012.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου