Την αγανάκτησή τους εξέφρασαν προς τον υπουργό Οικονομικών τα μέλη του ΕΣΑΗ, σε επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος, κ. Καλλιτσάντσης. Αιτία αποτελεί η διπλή φορολόγηση του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Πιο συγκεκριμένα, με το πρόσφατο νομοσχέδιο για 3ο ενεργειακό πακέτο, προβλέπεται η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Ήδη όμως, με βάση τον εφαρμοστικό νόμο, προβλέπεται η επιβολή φόρου 5,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει διπλή φορολογία.
Στην πρόσφατη επιστολή του, ο ΕΣΑΗ αναφέρει ότι με βάση τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, δεν επιβαρύνεται με ΕΦΚ η χρήση αερίου σε μηχανές για την παραγωγή θερμικής και κινητικής ενέργειας. Συνεπώς, ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να πληρώνουν τα μέλη του τον ΕΦΚ. Παρόλα αυτά, πληροφορήθηκαν ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι ακριβώς αυτή και συνεπώς αντιδρούν και καταθέτουν τις ενστάσεις και τα επιχειρήματά τους.
Πιο αναλυτικά, το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στο άρθρο 73 του Εθνικού Τελωνιακού Κώδικα (ΕΤΚ), όπως συνεχίζει να ισχύει, προβλέπεται μηδενικός Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το φυσικό αέριο(ΦΑ) που χρησιμοποιείται ως καύσιμο κινητήρων (περίπτωση ιστ), όπου«καύσιμα κινητήρων θεωρούνται τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται σε μηχανές ή συσκευές στις οποίες η χημική ενέργεια του καυσίμου μέσω της καύσης μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και εν συνεχεία σε κινητική ενέργεια». Είναι σαφές ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις των εταιρειών - μελών μας (αεριοστρόβιλος, ατμοστρόβιλος, κλπ) εμπίπτει στον ως άνω ορισμό και ως εκ τούτου το πωλούμενο στις εταιρείες-μέλη μας ΦΑ δεν θα επιβαρυνθεί με ΕΦΚ. Ωστόσο, έπειτα από επαφές μελών του Συνδέσμου μας με τη ΔΕΠΑ Α.Ε. καθώς και με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών (κο Πανταζή), πληροφορηθήκαμε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η επιβολή ΕΦΚ και στο ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που δεν πρόκειται για απλή παρερμηνεία της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥπΟικ, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα εξής:
1) Σύμφωνα με το άρθρο 14§1α της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας «[…] τα κράτη μέλη απαλλάσσουν […] από τη φορολογία […] ενεργειακά προϊόντα […] που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας […].». Επομένως, σύμφωνα με τη ρητή διατύπωση της Οδηγίας τυχόν επιβολή ΕΦΚ στο ΦΑ που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή αντιβαίνει ευθέως στο κοινοτικό δίκαιο.
2) Σε συνέχεια της προαναφερόμενης ρητής απαλλαγής, στο άρθρο 14§1α της Οδηγίας δίνεται μία μόνον δυνατότητα εξαίρεσης: «…τα κράτη μέλη μπορούν, για λόγους περιβαλλοντικής πολιτικής, να επιβάλλουν στα προϊόντα αυτά φορολογία χωρίς να υποχρεούνται να τηρούν τα ελάχιστα επίπεδα φορολογίας που θεσπίζει η παρούσα οδηγία […]». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το άρθρο 78§1ζ του ΕΚΤ απαλλάσσονται ρητώς τα ενεργειακά προϊόντα λιγνίτης, λιθάνθρακας και οπτάνθρακας (κοκ) όταν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ανωτέρω πρόβλεψη, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη πρόθεση επιβολής από τον εθνικό νομοθέτη ΕΦΚ στο ΦΑ, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιβαίνει στο πνεύμα της οδηγίας 2003/96 ΕΚ, σκοπός της οποίας είναι η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση καυσίμων όπως το φυσικό αέριο τα οποία είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, σε αντίθεση με καύσιμα όπως ο λιγνίτης τα οποία είναι λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον. Ωε εκ τούτου, δεδομένης της απαλλαγής από τον ΕΦΚ των κατεξοχήν ρυπογόνων καυσίμων (λιγνίτης, λιθάνθρακας, κοκ) όταν χρησιμοποιούνται για ηλεκτροπαραγωγή, συνάγεται ότι το ΦΑ δεν μπορεί παρά να τύχει τουλάχιστον της ίδιας μεταχείρισης(απαλλαγή). Σε αντίθετη περίπτωση, διαπιστώνεται διακριτική και άνιση φορολογική μεταχείριση υπέρ των ηλεκτροπαραγωγών που χρησιμοποιούν λιγνίτη σε βάρος εκείνων που χρησιμοποιούν ΦΑ, καθώς και στρέβλωση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε βάρος των εταιρειών – μελών μας, τις οποίες τοποθετεί σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με ομοειδείς επιχειρήσεις που παράγουν ηλεκτρική ενέργειας με χρήση λιγνίτη. Ταυτοχρόνως, συντρέχει και παράνομη έμμεση κρατική ενίσχυση υπέρ της ΔΕΗ, η οποία αποτελεί τον μοναδικό ηλεκτροπαραγωγό στην Ελλάδα ο οποίος χρησιμοποιεί λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
3) Τέλος, τυχόν επιβολή ΕΦΚ στο ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγούσε σε διπλή επιβολή ΕΦΚ στο τελικό προϊόν του ηλεκτρισμού, γεγονός που αντίκειται σε θεμελιώδεις αρχές του φορολογικού δικαίου. Δηλαδή, ο καταναλωτής που ήδη επιβαρύνεται με τον ΕΦΚ που έχει επιβληθεί στην Ηλεκτρική Ενέργεια, θα επιβαρύνεται επιπλέον και με τον ΕΦΚ επί του καυσίμου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αυτής, καθώς αυτός θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αιτούμαστε την επίσημη επιβεβαίωση από πλευράς Υπ.Οικ. της (μοναδικής) ορθής ερμηνείας του νόμου σύμφωνα με την εισαγωγική παράγραφο της παρούσας, ή σε αντίθετη περίπτωση την άμεση απόσυρση ή τροποποίηση των διατάξεων βάσει των οποίων από 1ηςΣεπτεμβρίου 2011 επιβάλλεται ΕΦΚ στο ΦΑ που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, εάν για λόγους ταμειακούς επιλεγεί η επιβολή ΕΦΚ στα καύσιμα της ηλεκτροπαραγωγής, αυτός πρέπει να επιβληθεί σε όλα τα καύσιμα (και στο λιγνίτη) και μάλιστα σε ευθεία αναλογία με τις εκπομπές CO2 ανά MWh, ενώ αντίστοιχη φορολόγηση πρέπει να προβλεφθεί και για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες, προκειμένου να μην θιγεί ανεπανόρθωτα η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνάντηση κρίνετε σκόπιμη προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικότερα τα ανωτέρω και να παρασχεθούν σχετικές διευκρινήσεις.
Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Καλλιτσάντσης
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΑΗ
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου