Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Η Εξωστρέφεια «Αντίδοτο» στην Κρίση

Μετά την είσοδό της στο χώρο του υγραερίου και έχοντας εδραιώσει την παρουσία της στην παραγωγή βιοντίζελ, η «Ελινόιλ» εξετάζει την επέκταση των δραστηριοτήτων της στις ανανεώσιμες αλλά και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, Γιάννης Αληγιζάκης, αναφέρει πως η «Ελινόιλ» συνεχίζει να αναζητά επιχειρηματικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις της και να αντισταθμίσει τις απώλειες στην εγχώρια αγορά.

Οι τιμές των καυσίμων, παρά τις συστάσεις της κυβέρνησης και την επιβολή δραστικών μέτρων, όπως το πλαφόν παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει για να υπάρξει μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών;
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω πως οι σημερινές τιμές των καυσίμων είναι αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου καθώς και της αύξησης των φόρων στα πετρελαιοειδή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο τελευταία χρόνια ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στις βενζίνες αυξήθηκε κατά 86,6% και ο ΦΠΑ ανέβηκε από το 19% στο 23%.
Την ίδια ώρα, η κατανάλωση συνεχίζει να υποχωρεί και τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών και των πρατηρίων έχουν πιεστεί ασφυκτικά. Δεν είναι λίγες, μάλιστα οι περιπτώσεις όπου εταιρείες εμπορίας, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, αλλά και να μην κλείσουν πρατήρια τους, πουλάνε πολύ φθηνά ή ακόμη και κάτω από το κόστος.
Με δεδομένο πως η επιβολή μέτρων όπως το πλαφόν μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να έχουν -όπως έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει και ως Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών- ουσιαστική μείωση των τιμών μπορεί να προέλθει:
  • Είτε με μεγάλη μείωση των φόρων από το κράτος.
  • Είτε να υπάρξει μια πολύ σημαντική πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες κανένα από τα δύο δεν φαίνεται πιθανό.
Τα πετρελαιοειδή είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Πόσο υποχωρεί σήμερα η κατανάλωση στο χώρο; Μπορεί η αύξηση της τουριστικής κίνησης να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων;
Το 2010 η πτώση στην αγορά καυσίμων έφθασε το 11% με την Ελίν να τα έχει πάει λίγο καλύτερα, έχοντας κάμψη πωλήσεων περίπου 7%.
Το ανησυχητικό είναι ότι και το πρώτο πεντάμηνο του 2011 η αγορά δείχνει να έχει σχεδόν την ίδια αρνητική πορεία ενώ πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος για να δούμε αν τελικά η αύξηση του τουρισμού φέτος θα μπορέσει να μετριάσει τις απώλειες από την κρίση.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, σε ποιους άξονες θα κινηθεί η στρατηγική σας;
Καταρχήν, η δύσκολη οικονομική συγκυρία απαιτεί κινήσεις οικονομικής ελάφρυνσης των Ελλήνων καταναλωτών. Παρόλο που οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές δεν αφήνουν περιθώρια για εντυπωσιακή μείωση τιμών, πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για έξυπνες και ουσιαστικές κινήσεις.
Εμείς, εδώ κι ένα μήνα, σε συνεργασία με τη Eurobank και στο πλαίσιο του προγράμματος €πιστροφή, αυξήσαμε το ύψος του ποσοστού που επωφελούνται οι πελάτες των πρατηρίων μας, από 1 σε 3%.
Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για οικονομικές ελαφρύνσεις που ξεκίνησε πέρυσι το Φθινόπωρο με την δυνατότητα άτοκων δόσεων για αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε εδώ καθώς ήδη σκεπτόμαστε κι άλλες κινήσεις, οι οποίες εκτιμώ ότι δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν. Παράλληλα, συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, σε συνεργασία με το εργαστήριο καυσίμων του ΕΜΠ, τους ελέγχους ποιότητας και ποσότητας στα πρατήρια μας έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τη σωστή εξυπηρέτηση του καταναλωτή με ποιοτικά καύσιμα σε σωστή ποσότητα. Ομως και οι αναπτυξιακές κινήσεις μας δεν έχουν σταματήσει, αλλά γίνονται ιδιαίτερα προσεκτικά και κατά κύριο λόγο σε περιοχές που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υποδομές μας ή σε τομείς όπου υπάρχουν προοπτικές, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εχοντας ήδη εδραιώσει την παρουσία μας στην παραγωγή βιοντίζελ μέσω της συνδεδεμένης εταιρείας Ελίν Βιοκαύσιμα και έχοντας ξεκινήσει συνεργασία με την ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ στο χώρο του υγραερίου, εξετάζουμε σοβαρά να επεκταθούμε και σε άλλες δραστηριότητες που αφορούν ανανεώσιμες ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Η εξωστρέφεια απασχολεί όλο και πιο έντονα τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ποια είναι τα σχέδια της Ελίν για επέκταση στο εξωτερικό;
Η στροφή προς το εξωτερικό είναι μία απολύτως φυσιολογική εξέλιξη από τη στιγμή που η εσωτερική αγορά είναι κορεσμένη και δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχει προοπτικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα οι εξαγωγική δραστηριότητα της χώρα μας αυξάνεται. Εμείς ήδη έχουμε μία πολύ πετυχημένη παρουσία στα λιπαντικά ναυτιλίας όπου πλέον εφοδιάζουμε με λιπαντικά Ελίν Μarine, σε πάνω από 220 λιμάνια παγκοσμίως.
Ομως, συνεχίζουμε να αναζητάμε επιχειρηματικές ευκαιρίες τόσο στον τομέα των καυσίμων όσο και στις κατασκευές όπου εξετάζουμε τη δυνατότητα ανάληψης έργων στα Βαλκάνια, μέσω της θυγατρικής μας Ελίν Τεχνικής. Η επιδίωξή μας είναι, πετυχημένες δραστηριότητες πάνω στις οποίες έχουμε αναπτύξει ισχυρή τεχνογνωσία, να τις αξιοποιήσουμε και στο εξωτερικό, αρκεί οι ευκαιρίες που θα προκύψουν να είναι σε σωστό τίμημα και να εξασφαλίζουν κερδοφορία χωρίς κινδύνους.
Με τι ρυθμούς «έτρεξαν» τα οικονομικά αποτελέσματα της Ελίν στο δεύτερο τρίμηνο του 2011;
Το πρώτο τρίμηνο, η πορεία της αγοράς ήταν χειρότερη του αναμενόμενου με αποτέλεσμα και η Ελίν να ακολουθήσει σε ρυθμούς και να έχει πτώση περίπου 10% στις πωλήσεις.
Παρόλα αυτά, καταφέραμε και διατηρήσαμε θετική την κερδοφορία μας. Οσον αφορά στο δεύτερο τρίμηνο, παραδοσιακά είναι καλό για την Ελίν λόγω της επιτυχημένης παρουσίας μας στην εξυπηρέτηση του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και του εκτεταμένου νησιώτικου δικτύου πρατηρίων. Βέβαια, για ένα ακόμη καλοκαίρι, η χώρα περνά μία φάση αναταραχών οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά. Παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι τελικά το εξάμηνο θα κινηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.

Τι είπε για...
ΠΑΚΕΤΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Δεν αρκεί η περιστολή δαπανών
Μετά το νέο πακέτο στήριξης της χώρας, σε ποιους τομείς πρέπει να δώσει έμφαση τώρα η κυβέρνηση;
Είναι νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης. Ομως, είναι ξεκάθαρο σε όλους πλέον ότι πέρα από οποιαδήποτε εξωτερική στήριξη, απαιτείται η ουσιαστική αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Οπως και σε κάθε υγιή επιχείρηση που λειτουργεί σε περιβάλλον κρίσης, έτσι και για το κράτος απαιτείται περιστολή δαπανών, αλλά δεν αρκεί.
Πρέπει να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών και να υπάρξει ανάπτυξη, ένας στόχος που είναι δύσκολος, αλλά αποτελεί μονόδρομο αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση.
(από την "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου