Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αναπτύσσεται το Δίκτυο Ανταλλαγής Μπαταριών της Δανίας για τα Ηλεκτρικά Οχήματα


Στη Δανία κυκλοφορούν σήμερα μόλις 500 ηλεκτρικά οχήματα, αλλά παράλληλα αναπτύσσονται οι σχετικές υποδομές ώστε να στηρίξουν ένα πολύ μεγαλύτερο στόλο στο μέλλον. Πρόσφατα άνοιξε εκεί ο μεγαλύτερος σταθμός ανταλλαγής μπαταριών της Ευρώπης, ο οποίος θα αποτελέσει μέρος ενός δικτύου αυτοματοποιημένων σταθμών που θα λειτουργούν 24 ώρες κάθε μέρα.
Στα σημεία αυτά, οι οδηγοί θα μπορούν να αντικαθιστούν τις μπαταρίες λιθίου των οχημάτων τους, οι οποίες ζυγίζουν 272 κιλά, μέσα σε πέντε λεπτά και να συνεχίζουν την πορεία τους. Το δίκτυο των σταθμών αναπτύσσει η αμερικανική Better Place, η οποία διαθέτει παρουσία στην Αυστραλία, την Κίνα και το Ισραήλ, εκτός από τις ΗΠΑ.
Στη Δανία, η εταιρεία σχεδιάζει ακόμη 19 σταθμούς, οι οποίοι θα απέχουν μεταξύ τους το πολύ 65 χιλιόμετρα, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή: Ο οδηγός εισάγει την κάρτα μέλους του στην πόρτα και μέσα αναλαμβάνει δράση το αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα, το οποίο πλένει και το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια ακούγονται ορισμένοι ήχοι κάτω από το καπό και πριν περάσουν λίγα λεπτά η αλλαγή μπαταρίας έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας στο όχημα 100 παραπάνω χιλιόμετρα αυτονομίας.
Στα πλαίσια του προγράμματος που προωθεί η Better Place, οι οδηγοί αγοράζουν τα οχήματα δίχως τις μπαταρίες, οι οποίες στοιχίζουν ακριβά. Έναντι 350 δολαρίων ανά μήνα, αποκτούν πλήρη πρόσβαση στους σταθμούς του δικτύου και τις υπηρεσίες που αυτοί προσφέρουν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου