Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νέο Πρόγραμμα του ΚΑΠΕ για την Αναβάθμιση Υποβαθμισμένων Αστικών Περιοχών


Προκηρύχθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο πρόγραμμα του ΚΑΠΕ για τις «Βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοιχτών χώρων», το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων δήμων της χώρας μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται αναβαθμίσεις σε 15-20 υποβαθμισμένες αστικές περιοχές της χώρας, ώστε να βελτιωθούν οι κλιματικές συνθήκες και η ποιότητα ζωής στο εσωτερικό τους.
Μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον τους έχουν εκφράσει οι Δήμοι Αθηναίων, Βύρωνα, Καισαριανής, Λυκόβρυσης, Αγ. Βαρβάρας, Περιστερίου, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, καθώς επίσης Λάρισας, Καλαμάτας, Βόλου και Σπάρτης.
Σημειώνουμε επίσης ότι το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και απευθύνεται στους ΟΤΑ, με ελάχιστο κόστος ανά παρέμβαση τα 500.000 ευρώ και μέγιστο κόστος ανά παρέμβαση τα6 εκατ. ευρώ. Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίουκαι θα ολοκληρωθεί στατέλη Οκτωβρίου.Το συγκεκριμένο διάστημα θα λειτουργεί στο ΚΑΠΕ help desk για την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων κατά τη διάρκεια της υποβολής αιτήσεων.
Το πρόγραμμα θέτει σαν προαπαιτούμενοτέσσεριςστόχους, τους οποίους θα πρέπει να πληρούν οι προτάσεις των ΟΤΑ, καθώς στο τέλος των εργασιών θα γίνονται μετρήσεις που θα επιβεβαιώνουν αν έχει επιτευχθεί:
1.Η μείωση της μέγιστης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος τους μήνες του καλοκαιριού κατά τουλάχιστον 1,5 βαθμό.
2.Η μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας κατά τουλάχιστον 5 βαθμούς.
3.Η βελτίωση της θερμικής άνεσης στην περιοχή κατά τουλάχιστον 20%.
4.Η μείωση των βαθμοωρών κλιματισμού κατά20%.
Οι παρεμβάσεις που προβλέπει το πρόγραμμα για τις περιοχές που θα επιλεγούν θα αφορούν τόσο στην ανάπλαση εξωτερικών χώρων (δρόμοι, πλατείες) όσο και στον κτιριακό τομέα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι συνολικό. Σημαντικό ρόλο στις δράσεις βιοκλιματικών αναπλάσεων θα έχει ησκίασηη οποία επιτυγχάνεται με δέντρα, πέργκολες, κατασκευές, κλπ. Τα δέντρα, και εν γένει η βλάστηση, αποτελούν την καλύτερη μέθοδο σκιασμού καθώς συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του μικροκλίματος της κάθε περιοχής.
Επίσης, προβλέπεται και η χρήση φωτοβολταϊκών σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα σε ειδικά «φωτοβολταϊκά πεζοδρόμια» και πέργκολες.
Ανάμεσα στις τεχνολογίες υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ανήκουν οι εξής:
- Τα ψυχρά υλικά.Η επίστρωση επιφανειών (πχ. κέλυφος κτιρίου, οδόστρωμα, πλάκες πεζοδρομίου) με ψυχρά υλικά επιφέρει μείωση της θερμοκρασίας των επιφανειών αλλά και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι τα ψυχρά υλικά παρουσιάζουν "επιφανειακή θερμοκρασία" μέχρι και 12 βαθμούς χαμηλότερη από τα κοινά υλικά.
- Τα θερμοχρωμικά υλικά:Έχουν την ιδιότητα να αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη θερμοκρασία. Έτσι το χειμώνα είναι έγχρωμα ενώ το καλοκαίρι λευκά, παρουσιάζοντας αντίστοιχα μεγάλη απορροφητικότητα στην ηλιακή ακτινοβολία και μεγάλη ανακλαστικότητα το καλοκαίρι.
- Τα φωτοκαταλυτικά υλικά:Η μείωση συγκέντωσης ρύπων στους εξωτερικούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση φωτοκαταλυτικών επιφανειών (πχ. σε πεζοδρόμια, κεραμίδια, οδόστρωμα). Τα ψυχρά φωτοκαταλυτικά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρά οξειδωτικά μέσα, ικανά να καταστρέψουν ρύπους ή μικροοργανισμούς.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου