Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Στο Κόκκινο η Ζήτηση για Ηλεκτρική Ενέργεια στην Κύπρο


Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες κρατούν τα επίπεδα ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και κάνουν το έργο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ακόμα πιο δύσκολο. Μετά το διάλειμμα από τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου, επανήλθαμε την Δευτέρα στις δύο διακοπές σε μια μέρα, επειδή η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι για πολλούς έχουν ξεκινήσει οι διακοπές και πολλές δουλειές έχουν κλείσει, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε τα 780Mw. Κάτι που σημαίνει ότι εάν η ζήτηση συνεχίσει να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, οι δύο ημερήσιες διακοπές ή η χρονική επέκταση στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Ενθαρρυντικό πάντως στοιχείο είναι οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τις οποίες από αύριο αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Την ίδια ώρα, η ΑΗΚ χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες που έχει στη διάθεσή της, καθώς και τα προσφερόμενα Mw από τα κατεχόμενα, όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» σε σημερινό του άρθρο.

Καθοριστικός παράγοντας, επίσης, είναι και η παραγωγή ενέργειας από το αιολικό πάρκο των Ορειτών. Εάν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές θα υπάρχει μια σημαντική παραγωγή ενέργειας που θα αποφορτίσει ακόμη περισσότερο το σύστημα. Τις επόμενες εβδομάδες, εξάλλου, αναμένεται να μπουν στο σύστημα και οι γεννήτριες 70 Mw που έφθασαν από την Ελλάδα και θα τεθούν σε λειτουργία γύρω στις 15 Αυγούστου.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο και οι δύο γεννήτριες από το Ομάν. Η μία γεννήτρια είναι δυναμικότητας 35Mw και η δεύτερη 60Mw. Οι δύο γεννήτριες αναμένεται ότι θα μπουν σε λειτουργία πριν τις 26 του μήνα. Συνεπώς, εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του μήνα θα προστεθεί στο σύστημα παραγωγής ένας ικανός αριθμός Mw, ο οποίος θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση της κρίσης.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου