Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Προς Ένα Πράσινο ΦΠΑ Στρέφεται το Υπουργείο Οικονομικών


Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται στην υιοθέτηση ενός «πράσινου ΦΠΑ» με συντελεστές 1-3%, το οποίο θα καλύπτει κάθε περιβαλλοντικό ή ενεργειακό έργο που θα ανήκει στις ΑΠΕ. Η εν λόγω ρύθμιση, όπως είναι φυσικό, αποτελεί βασική επιδίωξη του κλάδου της καθαρής ενέργειας, οι εκπρόσωποι του οποίου δεν παραλείπουν να την αναφέρουν ως βάλσαμο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία όπως η σημερινή.
«Θα μπορούσε να είναι ένας συντελεστής της τάξεως ακόμα και του 1%, του 2% ή 3% στον οποίο θα υπαχθούν όλα τα προϊόντα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, θα είναι ένας πράσινος ΦΠΑ», σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, στον πράσινο ΦΠΑ θα μπορούσαν να υπαχθούν μια σειρά προϊόντων, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα θερμομονωτικά υλικά, τα ενεργειακά τζάμια κτλ, τα οποία σήμερα υπάγονται στο 23%.
Γενικότερα, στις σκέψεις του υπουργείου βρίσκεται η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ, 10% και 20%, μειωμένοι δηλαδή κατά τρεις μονάδες σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα. Επίσης, πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο η μείωση να αφορά και τα ακίνητα εκτός από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.
Τα πιθανά σενάρια είναι τα εξής: Από τη μια να καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής 6,5%, με παράλληλη μείωση του 23% σε 20% και του 13% σε 10%. Από την άλλη, η διατήρηση του 6,5% και η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή 18-19% αντί για τους άλλους δύο.
Στην πρώτη περίπτωση, η κατάργηση του χαμηλού συντελεστή υπολογίζεται να προκαλέσει αύξηση των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα φάρμακα, ενώ οι επιχειρήσεις εκείνες που υπάγονταν στο 23% σίγουρα θα ωφεληθούν.
Στη δεύτερη περίπτωση, θεωρείται επικίνδυνη η υπαγωγή μιας σειράς βασικών προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 18-19%, αφού θα επιβαρύνει σημαντικά τις τσέπες ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου