Η ΡΑΕ δημοσιοποίησε τον κατάλογο των συμμετεχόντων και τις θέσεις τους στη δημόσια διαβούλευση επί του επικαιροποιημένου σχεδίου Νέου Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Πρόκειται για τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τη NecoTrading, την ΕΒΙΚΕΝ, τη Μυτιληναίος και την Elpedison, οι οποίες υποστήριξαν σθεναρά τα συμφέροντά τους και τοEnergia. gr σας παρουσιάζει τις θέσεις τους.
ΕΛΠΕ: Περισσότερη Εξειδίκευση στις Κατηγορίες Καταναλωτών
Τα ΕΛΠΕ σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι πρέπει να υπάρχει στον κώδικα περισσότερη λεπτομέρεια όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των καταναλωτών, ιδίως στην υψηλή τάση, αφού στους λεγόμενους «μεγάλους πελάτες» συγκαταλέγονται όλοι άνω των 25 kVa. Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ προτείνουν να ισχύσει για τους πελάτες της υψηλής τάσης προθεσμία 12 μηνών μεταξύ της καταγγελίας από τον προμηθευτή και της λύσης της σύμβασης προμήθειας. Αντίστοιχα, θεωρούν ότι θα πρέπει να μη μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης από τον προμηθευτή εάν εκκρεμεί σχετική απόφαση από τη ΡΑΕ.
ΔΕΗ: Ζητά Αυστηρότητα Όσον Αφορά το Τέλος Ακινήτων
Από την πλευρά της, η ΔΕΗ προτείνει ορισμένες αλλαγές σε κάποιες παραγράφους έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και οι λοιπές χρεώσεις των λογαριασμών, όπως είναι δηλαδή το τέλος ακινήτων, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις. Επίσης, η ΔΕΗ ζητά να μην δημοσιεύονται τα τιμολόγια των πολύ μεγάλων καταναλωτών, αλλά μόνο όσων ανήκουν στην κατηγορία κάτω των 25 kVa. Παράλληλα, τονίζει ότι με βάση το Ν. 4001/2011, οι τεχνικές τιμολόγησης δεν εμπίπτουν στο ρυθμιστικό αντικείμενο του Κώδικα Προμήθειας. Σημειώνει, δε, ότι «δεν μπορεί να επιβάλλεται με κανόνα δικαίου υποχρεωτικά η πλήρης δημοσιοποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης κάθε διακριτής χρέωσης, επειδή η μεθοδολογία αυτή εμπεριέχει εν πολλοίς εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες και ανάλογη τεχνογνωσία που αποτελούν την πεμπτουσία του ανταγωνισμού». Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορεί να είναι προσιτές στους ανταγωνιστές της.
Επιπλέον, η ΔΕΗ ζητά αλλαγή του καθεστώτος όσον αφορά τις εγγυήσεις των καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, «για όσους πελάτες έχει εκδοθεί για δεύτερη φορά εντολή διακοπής λόγω χρέους ή επανασυνδέουν αυθαίρετα μετρητή, η εγγύηση αναπροσαρμόζεται στο ύψος κατανάλωσης έξι μηνών, ενώ ο προμηθευτής έχει δικαίωμα παύσης εκπροσώπησής του».
Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Επιχείρηση ζητά τον καθορισμό των μέγιστων περιόδων χρέωσης ανά κατηγορία πελάτη ως εξής: 4 μήνες για τους οικιακούς, 6 μήνες για τους αγρότες, 2 για τους επαγγελματικής χρήσης και έναν για τους πελάτες στη μέση και την υψηλή τάση. Επίσης, ζητά την μετονομασία του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ σε «Ειδικό Τέλος για τη Μείωση Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)».
Στο επίμαχο ζήτημα του τέλους ακινήτων, η ΔΕΗ προτείνει να κόβεται η ηλεκτροδότηση του πελάτη για ληξιπρόθεσμες οφειλές, αναστέλλοντας την υποχρέωση του προμηθευτή για παροχή ηλεκτρικού για χρονικό διάστημα μέχρι έξι μήνες. Εν συνεχεία, ο προμηθευτής θα μπορεί να προβαίνει σε καταγγελία της σύμβασης προμήθειας.
Αντίστοιχα, σημασία έχει και η πρόταση που αφορά την αλλαγή προμηθευτή σε περίπτωση που υπάρχουν προηγούμενες οφειλές: Η ΔΕΗ ζητά να εμποδίζεται η αλλαγή προμηθευτή, εκτός αν ο διάδοχος αναλάβει την είσπραξη και απόδοση των οφειλών στον προηγούμενο.
Neco Trading: Περισσότερη Διαφάνεια
Η Neco Trading προτείνει στη δικιά της επιστολή να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τις αναφορές, τις καταγγελίες και την μη εκπλήρωση υποχρεώσεων των προμηθευτών, τόσο από τη ΡΑΕ, όσο και από τους υπόλοιπους φορείς. Παράλληλα, ζητά να καθιερωθεί ένα «ανώτατο όριο ισχύος εξυπηρέτησης κατηγορίας μικρών πελατών», αφού όπως τονίζει, «δεν μπορεί μια εταιρεία προμήθειας να υποχρεούται να λειτουργεί πέρα από τις χρηματοπιστωτικές της δυνατότητες».
ΕΒΙΚΕΝ: Προστασία από τη Μονοπωλιακή Θέση της ΔΕΗ
Σημαντικό βήμα χαρακτηρίζει το νέο κώδικα η ΕΒΙΚΕΝ, αν και θεωρεί ότι δεν μεριμνά όσο θα ‘πρεπε για τους πελάτες της μέσης και της υψηλής τάσης. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της, η ΡΑΕ παίρνει ως δεδομένο ότι στη χώρα μας υπάρχει μια απελευθερωμένη αγορά, ενώ στην πραγματικότητα δεν ισχύει η ισοτιμία μεταξύ των παικτών. Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί επιβεβλημένη την υποχρέωση του προμηθευτή να προβαίνει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την τιμολόγηση του ρεύματος με τον πελάτη πριν την υπογραφή της σύμβασης. Αντίστοιχα, η ΕΒΙΚΕΝ πιστεύει ότι δεν υπάρχει επαρκής διαχωρισμός των προμηθευτών σε διακριτές κατηγορίες και ότι χρειάζονται περισσότερα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Μυτιληναίος: Να Προσφέρονται Υποχρεωτικά τα Εξατομικευμένα Τιμολόγια
Ο όμιλος Μυτιληναίου ζητά από τη ΡΑΕ να είναι υποχρεωτική η προσφορά εξατομικευμένου τιμολογίου για τους μεγάλους πελάτες, εάν ο πελάτης δεν επιλέξει ένα από τα ήδη διαθέσιμα τιμολόγια, προκειμένου να προστατευτούν συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών που έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Elpedison: Η ΡΑΕ Επιχειρεί να Ρυθμίσει Εσωτερικά Ζητήματα των Προμηθευτών
Η Elpedison σημειώνει ότι είναι δυνατή η επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιδιώκει η ΡΑΕ με λιγότερο δραστικά μέτρα όσον αφορά τις υποχρεώσεις των προμηθευτών. Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι η ΡΑΕ επιχειρεί να ρυθμίσει ζητήματα που αφορούν εσωτερικές αποφάσεις των προμηθευτών.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου