Αν και η σχετική απόφαση έχει ληφθεί από το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο από τον περασμένο Μάρτιο, δημοσιεύθηκε στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις την προπερασμένη Παρασκευή, 27 Απριλίου. Οι έρευνες που προκηρύχθηκαν αφορούν πέντε περιοχές που εκτείνονται από τα νότια της Ρόδου ως τα νοτιοδυτικά της Κύπρου, ενώ στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται και περιοχές εντός ελλαδικής υφαλοκρηπίδας – συγκεκριμένα, ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης Ερντογάν, για την οποία Ελλάδα και Κύπρος έχουν ήδη ενημερώσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, θεωρείται ότι εξυπηρετεί μία πλειάδα στόχων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής:
Καταρχήν, η δημοσιοποίηση μιας απόφασης η οποία έχει ληφθεί εδώ και 2 μήνες μόλις δύο εβδομάδες πριν τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στο έχει να δώσει το μήνυμα, στις διεθνείς εταιρείες, ότι οι περιοχές που προκηρύχθηκαν είναι «αμφισβητούμενες» και να αποθαρρύνει τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Και παλαιότερα η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι θεωρεί ότι τα «οικόπεδα» 1,4,5,6,7 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Οι τουρκικές θέσεις εδράζονται στην, αστήρικτη από άποψη Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ΑΟΖ, παρά μόνον υφαλοκρηπίδα.
Ανάλογη ήταν και η σκοπιμότητα που εξυπηρετούσαν οι απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν στις αρχές Σεπτεμβρίου 2011, μόλις λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του πρώτου γύρου γεωτρήσεων στο «Οικόπεδο 12». Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης έχουν φτάσει μέχρι του σημείου να εκτοξεύουν απειλές σε εταιρείες που συμμετέχουν στους κυπριακούς διαγωνισμούς.
Επιπλέον, καθώς έχει επέλθει αποτελμάτωση στις συνομιλίες για το Κυπριακό, η Άγκυρα διακινεί σενάρια για ένα «σχέδιο Β», είτε κάνοντας λόγο για ένωση του ψευδοκράτους με την Τουρκία είτε επιχειρώντας να σπάσει τη διεθνή απομόνωση των κατεχομένων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι χερσαίες έρευνες που άρχισε η ΤΡΑΟ την προπερασμένη εβδομάδα στα Κατεχόμενα, ενώ ανακοινώθηκε ότι στην περίπτωση που θα εντοπισθούν κοιτάσματα πετρελαίου, οι ποσότητες θα μοιρασθούν μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει η Άγκυρα να υπενθυμίζει την πάγια θέση της, που συνίσταται στην αμφισβήτηση της διεθνούς νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δημοσίευση της άδειας ερευνών στην ΤΡΑΟ σε περιοχές δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας επιδιώκουν να ενισχύσουν το μήνυμα αυτό, λιγότερο από δύο μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ήδη εδώ και καιρό η Άγκυρα έχει κάνει σαφές πως δεν θα επικοινωνεί με την «προεδρεύουσα χώρα», αλλά μόνο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλεια, Λαίδη Άστον.
Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Ερντογάν το περυσινό καλοκαίρι είχε δηλώσει πως «Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία της ΕΕ, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους», ενώ συμπλήρωσε προκλητικότατα: «Δεν συνομιλούμε με χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ!»
Τέλος, η απόφαση της Άγκυρας, ως προς το ελλαδικό της σκέλος, δηλαδή αυτό που αφορά την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, στοχεύει στο να υπενθυμίσει την αμφισβήτηση στο καθεστώς του τελευταίου. Η Τουρκία δεν ανακινεί το ζήτημα αυτό, μόνο επειδή θέλει να εκμεταλλευθεί, όπως και σε παλαιότερες εποχές, την πολιτικά μεταβατική σημερινή συγκυρία. Επιπλέον, το γεγονός ότι το θέμα της ΑΟΖ απασχόλησε την ελληνική προεκλογική ατζέντα κάνει την Τουρκία να θέλει να επισπεύσει την διατύπωση των αμφισβητήσεών της, ώστε, αντίθετα, να προωθήσει τις θέσεις της, σύμφωνα με τις οποίες δικαιούται μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη Μεσόγειο, απ’ ό, τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου