Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Ερήμην των Ρυθμιστικών Αρχών Προωθείται το Έργο Διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου – Προβληματισμοί για τη Βιωσιμότητά του


Ερήμην των Ρυθμιστικών Αρχών Κύπρου και Ελλάδος, καθώς και των Διαχειριστών Δικτύων των δύο χωρών επιχειρείται να προωθηθεί το έργο της υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος, για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας 2000 MW, με το διακριτικό τίτλο « EuroAsiaInterconnector». Το project διαχειρίζεται η εταιρία Quantum Energy Ltd, θυγατρική της ΔΕΗ, με έδρα στη Λευκωσία, στην οποία συμμετέχουν η κυπριακή QuantumEnergy και η Τράπεζα Κύπρου, με τη συνεργασία της ισραηλινής κρατικής εταιρίας ηλεκτρισμού IEC και της ΑΗΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, οι Ρυθμιστικές Αρχές και οι Διαχειριστικές Αρχές των δύο χωρών εμφανίζονται ενοχλημένες από το γεγονός ότι η εταιρία προβαίνει σε ανακοινώσεις και σχεδιασμούς για το έργο, τις οποίες πληροφορούνται από τον Τύπο. Υπό το πρίσμα αυτό, ΡΑΕ και ΡΑΕΚ, με μια προσεκτικά διατυπωμένη επιστολή προς την Quantum Energy Ltd, η οποία στάλθηκε στα τέλη Απριλίου, ουσιαστικά βάζουν «πάγο» στο έργο, υποχρεώνοντας, καταρχήν, την εταιρία να κάνει επίσημη παρουσίαση του ενώπιον των αρμοδίων αρχών και ζητούν να γίνουν μια σειρά μελετών και τουBusiness Plan, υπό την εποπτεία τους. Μέχρι στιγμής, η Quantum Energy δεν έχει τοποθετηθεί στα αιτήματα ΡΑΕ και ΡΑΕΚ, ωστόσο, εκφράζεται η ελπίδα η παρουσίαση του έργου να γίνει στις 18 Μαΐου, οπότε έχει προγραμματισθεί να υπογραφεί στη Λευκωσία Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΡΑΕ και ΡΑΕΚ. Καθώς, θα έχει μεταβεί στην κυπριακή πρωτεύουσα την ημερομηνία αυτή αντιπροσωπεία της ΡΑΕ, για την υπογραφή του Μνημονίου, εκτιμάται ότι θα ήταν μια καλή ευκαιρία να ορισθεί μία ευρύτερη συνάντηση και για την επίσημη παρουσίαση του project, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα να διατυπωθούν συγκεκριμένα ερωτήματα.
Τα ερωτηματικά που διατυπώνονται από αρμόδιες πηγές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο, είναι κατά πόσο το έργο αυτό είναι βιώσιμο για μια σειρά λόγους, όπως, τεχνικοί, οικονομικοί, περιβαλλοντικοί, αλλά και πολιτικοί, καθώς προϋποθέτει την εμπλοκή τριών χωρών. Επίσης, ερωτηματικό παραμένει αν έχει σχεδιασθεί στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών για τις ενεργειακές υποδομές και τις διασυνοριακές διασυνδέσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που είναι σε εξέλιξη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πηγές που μίλησαν στο energia διατύπωσαν προβληματισμό για την τεχνική δυνατότητα να κατασκευασθεί υποθαλάσσιο καλώδιο που θα ενώνει Ισραήλ, Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, ως την Πελοπόννησο. Κι αυτό τη στιγμή που εδώ και πολλά χρόνια μελετάται η διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρισμού, χωρίς, όμως, να έχει βρεθεί λύση ως τώρα. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαπιστωθεί ήδη ότι είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο το καλώδιο από την Κρήτη να φθάσει νότια της Πελοποννήσου, λόγω της απαγορευτικής μορφολογίας της στο σημείο αυτό, όπως και η προοπτική να φθάσει λίγο πιο ψηλά, στα ανατολικά της Πελοποννήσου, στο ύψος της Λακωνίας. Η μόνη λύση που φαίνεται εφικτή είναι το καλώδιο να φθάσει ως την Αττική, κάτι, όμως, που ανεβάζει υπερβολικά το κόστος του έργου.
Εξάλλου, οι ίδιες πηγές έλεγαν στο energia ότι πολύ μικρότερης δυσκολίας έργο, όπως η διασύνδεση των Κυκλάδων, ακόμη παραμένει στα χαρτιά.
Με αυτό το σκεπτικό, το έργο της Quantum χαρακτηρίζεται «θορυβώδης πρόταση», η οποία έχει πολύ δρόμο για να αποδειχθεί ότι μπορεί να υλοποιηθεί.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου