Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Snam: Καθυστέρηση στους Αγωγούς Φυσικού Αερίου Ενδέχεται να Επιφέρει η Απροθυμία των Πελατών να Δεχτούν Μακροπρόθεσμα Συμβόλαια


Η Ε.Ε. αναζητά εδώ και χρόνια τρόπους για να περιορίσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας κατά πρώτο λόγο, αλλά και της Βορείου Θάλασσας. Το κακό όμως, σύμφωνα με την ιταλικήSnam, είναι ότι τα νέα σχέδια μεταφοράς του αερίου δεν βρίσκουν εύκολα χρηματοδότηση και συμβόλαια.
Όπως εξήγησε μιλώντας στους FinancialTimes ο διευθύνοντας της εταιρείας, Κάρλο Μαλακάρνε, «είναι δύσκολο για τους προμηθευτές να υπογράψουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ευρώπη διότι υπάρχει υπερπροσφορά αερίου από την αρχή της οικονομικής κρίσης».
«Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το 2025», προέβλεψε.
Με βάση τα παραπάνω, οι προοπτικές αγωγών όπως ο Nabucco και ο ΤΑΡ, που φιλοδοξούν να μεταφέρουν αέριο από την Κασπία, δεν είναι τόσο καλές όσο υπολογιζόταν αρχικά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των έργων χρειάζονται συμβόλαια και εγγυημένες τιμές, αλλά οι Ευρωπαίοι πελάτες δεν επιθυμούν πλέον αυτού του είδους τις δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Τιερί Μπρος, αναλυτής της Societe Generale, θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δούμε νέους αγωγούς πριν το 2020, διότι οι προμηθευτές εξακολουθούν να αναζητούν μακροπρόθεσμα συμβόλαια συνδεδεμένα με το πετρέλαιο, αλλά για τους αγοραστές αυτό ανήκει στο παρελθόν».
Επιπλέον, ο κ. Μαλακάρνε εκτιμά ότι αν για οποιοδήποτε λόγο καθυστερήσουν οι δύο αγωγοί που αφορούν την Ιταλία, δηλαδή ο ΤΑΡ και ο Galsi (που θα την συνδέσει με την Αλγερία), τότε δεν πρόκειται να επηρεαστεί ιδιαίτερα η κερδοφορία της Snam, διότι αυτή εγγυάται από τον ιταλικό ρυθμιστή ασχέτως του επιπέδου χρήσης των αγωγών. Οι αναλυτές πάντως, θεωρούν τους αγωγούς σημαντικούς για τη μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου, όπως επισημαίνουν οι FT.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου