Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Μειώθηκαν Κατά 200 Εκατ. οι Οφειλές προς τη ΔΕΠΑ

Οι οφειλές τρίτων προς τη ΔΕΠΑ μειώθηκαν σημαντικά, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 400 εκατ. ευρώ που ήταν, μετά τις πληρωμές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες από τις εταιρείες ηλεκτρισμού, ανέφεραν έγκυρες πηγές.
Οι αποπληρωμές ξεκίνησαν από τη ΔΕΗ, η οποία μετά την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πλήρωσε περί τα 200 εκατ. ευρώ στον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του πλήρωσε τις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και εκείνες τον προμηθευτή τους , τη ΔΕΠΑ.

Κύκλοι της αγοράς ανέφεραν ότι από συνολικά χρέη της βιομηχανίας ηλεκτρισμού προς τη ΔΕΠΑ, «ανοικτό» μένει ένα ποσό της τάξης των 170 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ έχουν προκύψει από συμψηφισμούς του Λειτουργού της Αγοράς, ΛΑΓΗΕ και τα 40 εκατ. ευρώ από συμψηφισμούς του ΑΔΜΗΕ, κυρίως για ποσά από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που όφειλαν οι δύο εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού, οι οποίες έκλεισαν το 2012.
Οι συμψηφισμοί αφορούν στα ποσά που πρέπει να δίνει η ΔΕΗ με την ιδιότητά της ως προμηθευτής ηλεκτρισμού και στις εισπράξεις που έχει λαμβάνειν από το σύστημα ως παραγωγός. Η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΛΑΓΗΕ να σταματήσει την πολιτική των συμψηφισμών και ήδη ο Λειτουργός επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα, το οποίο ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή,
ΝΕΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
Τα 170 εκατ. ευρώ αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, το οποίο έχει δεσμευτεί να καλύψει το ΤΑΙΠΕΔ αν δεν εξοφληθεί, βάσει των όρων που προστέθηκαν πρόσφατα στη «συμφωνία αγοράς και πώλησης» για τη ΔΕΠΑ. Καταβάλλονται πάντως προσπάθειες ώστε και το ποσό αυτό να αποπληρωθεί. Οσο για νέες οφειλές που μπορεί να δημιουργηθούν απο εδώ και πέρα, η αγορά είναι πιο αισιόδοξη, καθώς το cash flow της ΔΕΗ έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι, όταν ξέσπασε το πρόβλημα, οπότε αναμένεται ότι η επιχείρηση θα μπορέσει να πληρώνει τοις μετρητοίς και όχι με συμψηφισμούς, βελτιώνοντας τη ρευστότητα όλων των παικτών.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/06/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου