Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Νέες Γεωτρήσεις στον Κόλπο της Καβάλας στις Αρχές Ιουλίου

Στις αρχές Ιουλίου ξεκινούν γεωτρήσεις για τη συντήρηση υφιστάμενων και την εξεύρεση νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που στην επόμενη διετία θα φτάσει συνολικά τα 160 εκατ. δολάρια. Ήδη, το γεωτρύπανο GSP Fortuna βρίσκεται στο λιμάνι της Καβάλας για να εκτελέσει σε πρώτη φάση γεωτρήσεις επαύξησης της παραγωγής από τα κοιτάσματα του Πρίνου, οι οποίες θα κοστίσουν περίπου 60 εκατ. δολάρια.

Η «Καβάλα Oil» και η μητρική της «Energean Oil & Gas» στοχεύουν μέσα από τις παραπάνω παρεμβάσεις να διπλασιάσουν την υφιστάμενη παραγωγή, η οποία βρίσκεται στα επίπεδα των 1.500-1.600 βαρελιών ημερησίως. Στη συνέχεια, θα μπει σε εφαρμογή από το 2014 ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης του Πεδίου Έψιλον -ένα κοίτασμα δορυφόρο του Πρίνου εκτιμώμενου μεγέθους 32 εκατομμυρίων βαρελιών- μέσω της τοποθέτησης μιας μη επανδρωμένης πλατφόρμας συνδεδεμένης με τις υφιστάμενες κύριες εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil. Γι΄αυτό το project θα απαιτηθεί να ληφθούν όλες οι σχετικές άδειες, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών, ενώ ήδη η εταιρεία έχει ξεκινήσει εντατικά την προετοιμασία της όλης διαδικασίας.
Οι νέες επενδύσεις στοχεύουν στην αυτόνομη συστηματική ανάπτυξη της περιοχής του Πεδίου Εψιλον, το οποίο δύναται να δώσει αρχικά παραγωγή 3.000 βαρελιών ημερησίως με την υλοποίηση επενδύσεων 100 εκατ. δολαρίων.
Το Πεδίο Εψιλον ανακαλύφθηκε το 2001 και το 2010 πραγματοποιήθηκε κεκλιμένη γεώτρηση, μήκους 5,3 χλμ., από την πλατφόρμα του Πρίνου. Ετσι έγινε εφικτή παραγωγή 320.000 βαρελιών, αλλά το 2011 σταμάτησε, εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.
Επενδύσεις Με το καινούργιο επενδυτικό πρόγραμμα το Πεδίο Εψιλον θα αναπτυχθεί ξεχωριστά, με την εφαρμογή τεχνικής λύσης παρόμοιας με αυτή που επί δεκαετίες λειτουργεί για τα πετρέλαια του Πρίνου. Η Energean Oil & Gas, εκτός από την εκμετάλλευση των πετρελαίων του Κόλπου της Καβάλας, είναι και μεταξύ των κοινοπρακτικών σχημάτων που συμμετέχουν στις παραχωρήσεις για έρευνες για πετρέλαια σε Πατραϊκό, Κατάκολο και Ιωάννινα. Μάλιστα, για το θέμα αυτό συνεργάζεται με την καναδική Petra Petroleum και την αμερικανική Schlumberger, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τεχνικών υπηρεσιών για έρευνες υδρογονανθράκων διεθνώς. Πρόσφατα, το νεοσύστατο Third Point Hellenic Recovery Fund εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/06/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου