Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

IHS: Μειωμένες οι Εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη Φέτος Κατά 6 GW Λόγω Κρίσης και Δασμών

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη φέτος προβλέπεται να μειωθούν κατά 6 GW, εκ των οποίων τα 1,3 GW θα οφείλονται στην απόφαση της Κομισιόν να επιβάλει δασμούς στα κινεζικά φ/β. Την άποψη αυτή υιοθετεί η IHS σε νέα της έκθεση, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υπόλοιπος πλανήτης θα ακολουθήσει διαφορετική διαδρομή, με 35 νέα GWνέων εγκαταστάσεων συνολικά παγκοσμίως.
Μετά λοιπόν από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλει δασμούς από τον Αύγουστο στα κινεζικά συστήματα προκειμένου να «συνετίσει» το Πεκίνο, η IHS αναθεώρησε τις αρχικές προβλέψεις της για φέτος και προειδοποιεί πλέον ότι τα φ/β που θα εγκατασταθούν στην Ευρώπη θα είναι 6GW λιγότερα, πράγμα που θα έχει σημαντική επίδραση στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ως εκ τούτου, φέτος αναμένεται να εγκατασταθούν 11,6 GW φ/β πανευρωπαϊκά, δηλαδή ποσότητα 33% μειωμένη σε σύγκριση με τα 17,7 GWτου 2012.
«Η μείωση έρχεται σε αντίθεση με την μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες συστημάτων από την Κίνα, καθώς οι πελάτες προσπαθούν να εφοδιαστούν μεγάλες ποσότητες προτού ισχύσουν οι ταρίφες», παρατήρησε ο διευθυντής του τομέα ηλιακής ενέργειας της IHS, Ας Σάρμα.
Όσον αφορά τις αγορές εκείνες όπου αναμένεται η μεγαλύτερη οπισθοχώρηση, αυτές είναι η Γερμανία και η Ιταλία. «Η Γερμανία θα χαρακτηριστεί από τη μεγαλύτερη πτώση με τις εγκαταστάσεις χαμηλότερες κατά 3 GW από ότι πέρυσι. Η Ιταλία θα συρρικνωθεί κατά 2 GW», τονίζει ο Σάρμα.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις για την Ευρώπη, η IHS και πάλι αναμένει να φτάσουν οι νέες εγκαταστάσεις τα 35 GWδιεθνώς, έναν διόλου χαμηλό αριθμό. Εξ αυτών, τα 15 GW προβλέπεται να εγκατασταθούν στην Ασία, γεγονός που θα την καταστήσει για μεγαλύτερη αγορά από την Ευρώπη για πρώτη φορά.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου