Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Μειωμένο Πέρυσι για Πρώτη Φορά το Παγκόσμιο Εμπόριο LNG

Μετά από μια διαρκή επέκταση επί τρεις συναπτές δεκαετίες, το παγκόσμιο εμπόριο LNG συρρικνώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι, όπως τονίζει η BP στην ετήσια αναφορά της για την αγορά ενέργειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΒΡ, το εμπόριο LNG μειώθηκε διεθνώς κατά 0,9% το 2012, παρά τις μεγάλες αγορές που πραγματοποίησε η Ιαπωνία στην προσπάθειά της να συντηρήσει την ηλεκτροπαραγωγή δίχως πυρηνικά εργοστάσια.
Από την πλευρά της, η βρετανική BG Group εκτιμά ότι πέρυσι το εμπόριο υποχώρησε στους 239 εκατ. τόνους, από 242 εκατ. τόνους το 2011. Αιτίες για την κατάσταση αυτή αποτελούν τόσο η ασθενής ευρωπαϊκή ζήτηση, όσο και η τάση των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τις δικές τους ενεργειακές πηγές για την ηλεκτροπαραγωγή.

Πάντως, στην έκθεση της ΒΡ τονίζεται ότι η μείωση θα είναι προσωρινή, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ποντάρουν στο LNG για τις προμήθειές τους. Τερματικά LNG σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή στο Πακιστάν, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ουρουγουάη, τη Νότιο Αφρική, το Μπαχρέιν, την Κροατία, τις Φιλιππίνες, την Τζαμάικα και την Λιθουανία.
Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι δυνατότητες εξαγωγής, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εισέρχονται στον κατάλογο εξαγωγέων LNG μέσω της κατασκευής νέων σταθμών υγροποίησης στις ακτές τους. Αναφορά γίνεται όμως και στην προσπάθεια που διεξάγει η Κύπρος για κατασκευή σταθμού LNG, ώστε να εξάγει το αέριο από την ΑΟΖ της.
Τέλος, όσον αφορά το 2013, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση του εμπορίου LNG κατά 5,4 εκατ. τόνους.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου