Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Αυξάνεται Ραγδαία η Παραγωγή Πετρελαίου του Ιράκ

Το Ιράκ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για την αύξηση της πετρελαϊκής του παραγωγής και στα πλαίσια αυτά προχώρησε ήδη σε συμφωνίες με μεγάλες πετρελαϊκές, οι οποίες έχουν αναλάβει το δύσκολο αυτό έργο.
Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη φανεί πάντως, καθώς πέρυσι η παραγωγή αυξήθηκε από τα 2,7 στα 3,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα.
Για φέτος, η ιρακινή κυβέρνηση αναμένει νέα αύξηση στα 3,8 εκατ. βαρέλια, καθιστώντας το Ιράν δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στους κόλπους του OPEC, μετά τη Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παράλληλα, η λειτουργία δύο νέων τερματικών πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο αναμένεται να διευκολύνει την εξαγωγή του αργού πετρελαίου από το Ιράκ. Δυστυχώς όμως, παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας στη χώρα, καθώς οι επιθέσεις κατά αγωγών πετρελαίου είναι συνηθισμένο φαινόμενο.
Το μεγάλο αγκάθι πάντως για τη Βαγδάτη είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι έχουν προβεί σε ανεξάρτητες συμφωνίες με ξένες πετρελαϊκές και επιδιώκουν να εξάγουν το δικό τους πετρέλαιο δίχως τη μεσολάβηση της κεντρικής κυβέρνησης.
Τέλος, όσον αφορά τις προβλέψεις για φέτος, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία δύο ρωσικών σχεδίων, της Gazprom στο Μπαντρά και της Lukoil στο κοίτασμα West Qurna-2. Επίσης, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής στο κοίτασμα Rumaila που διαχειρίζεται η ΒΡ και στο Ζουμπαίρ που διαχειρίζεται ηEni.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου