Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Δημόσια Διαβούλευση Από Σήμερα για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από  σήμερα η υπουργική απόφαση για το νέο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τον τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (εδώ το υπό δημόσια διαβούλευση κείμενο).
Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο ενάμιση μήνα. Το νέο σχέδιο να φέρνει αρκετές αλλαγές και αίρει πολλούς περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για τις τουριστικές επενδύσεις.

«Η προσαρμογή του χωροταξικού σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής, είναι βασική μας προτεραιότητα», δήλωσε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «τ ο νέο χωροταξικό στοχεύει στην προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου κανόνων» και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους φορείς και τους πολίτες να συμμετέχουν σε αυτή τη δημόσια διαβούλευση.
Συμφωνα με δημοσιεύματα, για 76 μικρά κατοικημένα νησιά, αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες και εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού.
Με το αναθεωρημένο πλαίσιο, εκτός τουριστικής αξιοποίησης μένουν οι βραχονησίδες και τα ακατοίκητα νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, ενώ σήμερα προστατεύονται όσα είναι μικρότερα των 500 στρεμμάτων.
Επίσης, προστατεύονται όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, όσα εμπίπτουν σε ζώνες απολύτου προστασίας της φύσης και εθνικά πάρκα κ.λπ.
Τα υπόλοιπα ακατοίκητα νησιά όμως μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων ως εξής: Για την έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,05. Για την έκταση ανάμεσα από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,03. Για το υπόλοιπο της έκτασης ορίζεται ανώτατος μικτός συντελεστής δόμησης 0,01.
Όσον αφορά τις περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου