Υποχρεωτικές αξιολογήσεις κάθε έξι χρόνια στους πυρηνικούς σταθμούς της ΕΕ, πρότεινε χθες (13 Ιουνίου) η Κομισιόν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια δυνητική πυρηνική καταστροφή παρόμοια με αυτή της Φουκουσίμα.
Στον απόηχο της πυρηνικής τραγωδίας στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2011, η ΕΕ πραγματοποίησε προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων προκειμένου να εξετάσει την ανθεκτικότητα των πυρηνικών σταθμών. Οι νέες προτάσεις καταρτίστηκαν βασισμένες στα συμπεράσματα αυτών των τεστ.
Η πρόταση της Κομισιόν καλεί τα Κράτη Μέλη να προβαίνουν σε νομικά δεσμευτικές αξιολογήσεις κάθε έξι χρόνια και να μπορεί η ίδια να στέλνει επιθεωρητές σε συγκεκριμένες χώρες εάν κρίνει ότι οι αξιολογήσεις καθυστερούν ή δεν εφαρμόζονται σωστά.
«Σήμερα υπάρχουν 132 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε λειτουργία στην Ευρώπη. Καθήκον μας στην Κομισιόν είναι να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια αυτών θα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε κάθε χώρα», τόνισε ο Επίτροπος Ενέργειας Günther Oettinger.
Μετά τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητη η βελτίωση της ασφάλειας των ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών με κόστος περίπου 10δις €- 25δις €.
Το σχέδιο Οδηγίας προτείνει την ενίσχυση της ασφάλειας προκειμένου να υπάρξει πρόληψη στη διαρροή ραδιενέργειας.
Η πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα, με κάποια Κράτη Μέλη όπως η Γερμανία και η Αυστρία να τάσσονται κατά της μελλοντικής της χρήσης, ενώ Γαλλία και Βρετανία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Πάνω από το 40% των πυρηνικών σταθμών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη βρίσκεται στη Γαλλία, 4 είναι υπό κατασκευή στη Φινλανδία, τη Γαλλία και τη Σλοβακία, ενώ στα σχέδια βρίσκονται άλλοι 8.
Πηγή EurActiv.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου