Αντίστροφα μετρά ο χρόνος πλέον για τους δύο υποψήφιους αγωγούς, ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline) και Nabucco West, που φιλοδοξούν να μεταφέρουν μέσω του Νοτίου Διαδρόμου το φυσικό αέριο από το κοίτασμα Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.
Προπαραμονές της ανακοίνωσης της οριστικής απόφασης της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το εν λόγω κοίτασμα, επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική κυβέρνηση.
Μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασημάκης Παπαγεωργίου, χαρακτήρισε «εξαιρετική εξέλιξη» το γεγονός ότι η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, φαίνεται πως οριστικοποιείται, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «η εξαγορά αυτή αυξάνει τις πιθανότητες επιλογής του αγωγού ΤΑΡ».
Σημειώνεται πως το ενδιαφέρον της Socar δεν επικεντρώνεται μόνο στην ελληνική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και σε εκείνη της Βουλγαρίας, όπως και των υπόλοιπων χωρών των Βαλκανίων.
Σε κάθε περίπτωση, νέα διάσταση στην υπόθεση δίνει η δήλωση του πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ελίν Σουλεϊμάνοφ, ότι και οι δύο υποψήφιοι αγωγοί πληρούν στο ακέραιο τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η κοινοπραξία η οποία ελέγχει το κοίτασμα Shah Deniz, συνεπώς δεν αποκλείεται η υλοποίηση και των δύο έργων.
Στο μεταξύ, επιστολή υποστήριξης της υποψηφιότητας του αγωγού Nabucco West, την οποία συνυπογράφουν οι πρόεδροι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας, απέστειλε προς τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας που εκπροσωπεί το συγκεκριμένο έργο, Ράινχαρντ Μίτσεκ, με σκοπό να υπενθυμίσει πως ο Nabucco West αποτελεί την πιο συμφέρουσα επιλογή.
Ιδιαίτερης βαρύτητας εκτιμάται πως είναι η παρέμβαση της Τουρκίας, η πολιτική στήριξη της οποίας προς το Nabucco West, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, καθίσταται ούτως ή άλλως αναντικατάστατος εταίρος κατά την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δρομολογεί μαζί με το Αζερμπαϊτζάν τον αγωγό ΤΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Gas Pipeline), ο οποίος θα μεταφέρει έως τα δυτικά της σύνορα το αζερικό φυσικό αέριο.
(από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 23/06/2013)
(από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", 23/06/2013)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου